Home / Móda / História nechtového umenia

História nechtového umenia

Z umelcov či umelkýň, ktorí si dokážu z malého priestoru na nechte vytvoriť priestranné plátno, sa nám neraz tají dych. Na maličkej „škrupinke“ vzniká príbeh ukrytý do farieb. História tohto druhu umenia je skutočne veľmi stará, no troška zapadla prachom. Málokto z tých, čo vedia kúzliť farbami a vyčarovať na nechte svojský svet, poznajú, ako sa to celé začalo. Pritom ide o stelesnenie orientálnosti a mágie, cez ktoré sa prelínali rôzne kultúry.

slecnaVäčšina z toho, čo je nám dobre známe sa k nám doniesla cez starovekú čínskuindickú tradíciu. Civilizácie, ktoré rozkvitli pred tisíckami rokov, nám odovzdali dedičstvo, z ktorého dodnes ťažíme. Možno ste si mysleli, že nechtové dizajnérstvo je pomerne mladý a nový trend, ktorý prežíva svoje boom. Pravda je však taká, že sa priamo spája s veľkými ázijskými ríšami dávnej minulosti. Treba si však uvedomiť, že už i pravekí ľudia radi zdobili svoje telo, nie je teda vylúčené, že sa toto umenie zrodilo niekde tu. Máme dôkazy, že človek si začal maľovať nechty pomocou henny v dobe bronzovej. Prírodné farbivo sa získavalo z kerovitej rastliny, ktorá dorastala do výšky 2 – 3 metre. Využívalo sa nielen na farbenie nechtov, ale  i vlasov a pokožky. V súčasnosti zažíva henna renesanciu, pretože ju obľubujú najmä ľudia s alergiami, ale i tí, ktorí z akéhokoľvek dôvodu preferujú prírodné produkty. Keďže sa “naši predkovia” zvykli pred tisíckami rokov týmto farbivom natierať a zdobiť, vedie to k záveru, že nielen tetovanie, ale aj nechtové umenie bolo akýmsi prejavom potreby vyjadriť svoje vnútorné pocity navonok. Je tu cítiť silnú spolupatričnosť, ale aj sebavedomie.

Prvé laky na nechty sa objavili takpovediac 1500 rokov pred n.l. v Číne, Mezopotámií a Egypte. Význam farbenia nechtov v tejto dobe je pozoruhodný. Prostredníctvom neho boli rozlíšené sociálne triedy a príslušnosť k určitému kmeňu. Neraz bol nechtový dizajn vizuálnym sprostredkovateľom na vyjadrenie sily jedinca.

S narastajúcim rozvojom obchodu v Ázií a na Strednom východe sa nechtové umenie stalo základnou potrebou krásy a fantázie, ktoré nebolo cudzie ani takým kultúram, akými boli Inkovia či Aztékovia.

Temný stredovek silne zasiahol aj do umeleckej oblasti. Ľudia v Európe sa ocitli v putách inkvizície, ktorá bojovala proti všetkých formám skrášľovania. No i napriek tomu, že išlo o éru najprísnejšej cenzúry, kedy sa strach “vtieral” do každého rohu, nechtové umenie prežilo, vyčkávalo, aby sa mohlo znova vrátiť vo veľkom štýle.

 

Manikúra sa zrodila v roku 1920 prostredníctvom pôvabnej Michelle Menard, ktorá spustila príval dráždivej červenej a ružovej. Takto vstúpilo nechtové dizajnérstvo do modernej doby. Vynájdeným nových odtieňov sa začala nová vlna revolúcie. V roku 1934 vytvoril stomatológ Maxwell Lappo prvý falošný necht. Vtedy ešte vôbec netušil, že jeho geniálny nápad sa navždy zapíše do dejín módneho priemyslu. Písal sa rok 1950, keď iný stomatológ Frederick Slack, začal využívať akryl na opravu zlomených nechtov. Z historického hľadiska išlo taktiež o “veľký deň”.

Kultúrna revolúcia v roku 1960 privítala nechtových umelcov s otvorenou náručou. Ujali a prírodné a svetlé farby inšpirované hippiespop-artom. Revolúcia tiež otvorila ženám dvere ku slobode, a teda im zaručila rovnoprávnosť. I táto skutočnosť sa potom preniesla do rôznych farebných nechtových kreácií. Od roku 1970 sa začali, aj vďaka Jeffovi Pink, vo veľkom nosiť falošné nechty vyrobené z rôznych materiálov a ponúkané vo viacerých farbách. Dnes už nie je ničím výnimočným doviesť nechty k dokonalosti prostredníctvom kryštálikov, textílií, pierok a lesklých práškov… Ako je tomu i pri iných druhoch umenia, fantázií sa medze neklamú. Inovácia so sebou prináša nepredstaviteľné možnosti. Zo salónov vychádzajú ženy s jedinečnými symbolmi ženskosti a v súťažiach triumfujú neprekonateľné majstrovské diela vymykajúce sa dogmám diktovaných časom a dominantných kultúr. Nechtové umenie je výrazom osobnosti a jej emócií. Už dávno neplatí, že šaty robia človeka. Teraz sú to práve nechty, kto diktuje pravidlá. Skúsme sa teda vzájomne vyzvať: „Ukáž mi svoje nechty a ja ti poviem, kto si.“

V jednoduchosti je krása.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=o8OqY47x18M’]

Extravagancia je „in“.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=gsdWj4MZrdc’] [plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Zdroj: cuded.com

Foto: freedigitalphotos.net

 

 

Leave a Reply