Home / Bývanie / Estetickí zabijaci

Estetickí zabijaci

laliaJar nás nabáda priniesť si do našich domácností najrôznejšie kvetiny, ktoré nás tešia svojím vzhľadom, ale aj vôňou. Pozor však na to, aby sa tieto esteticky úžasne vyzerajúce dekorácie nestali akýmsi domácim zabijakom. Obzvlášť nebezpečné sú tzv. Veľkonočné ľalie, ktorými si možno budete chcieť práve teraz, cez sviatky, zútulniť svoj interiér. Nie sú škodlivé ani tak pre človeka, ako pre domácich maznáčikov. Spoločnosť Food and Drug Administration, a teda „Správa potravín a liečiv“ varuje, aby ste si dávali pozor na kvetiny, ktoré sú silne toxické pre zvieratá žijúce v domácnosti. Už jedno malé zahryznutie do kvetov alebo listov ľalie môže mať smrteľné následky. Na tento druh rastlín sú najnáchylnejšie mačky. Tendenciu vkladať si všetko do úst majú aj deti, takže ak ste rodičmi malých nezbedníkov, musíte krásu rastlín nachvíľu oželieť, alebo aspoň redukovať. Aj ostatné odrody ľalií (tigrované, ázijské) sú rovnako nebezpečné. Dokonca stačí, aby sa do srsti zvieraťa dostalo len pár peľových zrniečok a môže to viesť napríklad k akútnemu zlyhaniu obličiek. Všetky časti rastlín, ktoré patria do čeľade LiliumHemerocallis sú považované za prudko jedovaté. Prvým príznakom toxickej otravy ľaliami u mačiek je zvracanie. Ak zbadáte obhryzené listy alebo zožuvané kvety, treba zbystriť pozornosť. V najbližších 12 – 24 hodinách začne zviera príliš často močiť, alebo naopak, prestane vôbec. Toto je znak zlyhávania obličiek. Ak ste ešte príznaky nespozorovali, ale zbadali manipuláciu s kvetinami, tak okamžite utekajte so zvieraťom k veterinárovi. Pokiaľ začne sliniť, stratí chuť do jedla a zníži sa jeho aktivita, tak nevydrží viac ako sedem dní. A to už je tá najvyššia hranica. Veterinár podá mačiatku intravenózne tekutiny, aby sa predišlo dehydratácií. Pokúsi sa teda zachrániť jeho obličky. Menej toxické sú ľalie pre psov. U nich hrozia “iba” zažívacie problémy. Na čo si však treba dávať pozor, ak ste majiteľmi psa, je Lily of the Valley, a teda “konvalinka“. Hrozí tu riziko rozpadnutia očných zubov. Vyvarujte sa aj Aloe vera, Daphne – vavrínu, Kalanchoi, náprstníku či kríkom tisov.

macka

 

Z uvedeného vyplýva, že nestačí rastliny a živočíchy iba milovať, ale zároveň ich treba aj poznať. Estetika totiž nie je všetko. Možno sa o svoju záhradu staráte zodpovedne a kvety v domácnosti Vám nikdy nezvädnú, no zistite si o nich naozaj všetko. To platí stonásobne, pokiaľ sa chystáte priniesť do domu štvornohého priateľa. Zaiste nechcete ohroziť jeho život.

Veríme, že kvety i zvieratá Vám budú prinášať iba radosť a tento článok bude pre Vás skôr prevenciou, ako pripomienkou nepríjemnej skúsenosti.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Zdroj: livescience.com, blogher.com

Foto: freedigitalphotos.net

 

 

 

 

Leave a Reply