Základom zdravia každého človeka je vyvážený pomer kyselín a zásad v tele. Tento pomer meriame hodnotami pH. Vyvážený stav kyselín a zásad je dôležitý pre kvalitný priebeh všetkých biochemických a enzymatických reakcií v tele. V prípade prevahy kyselinotvorných potravín naše kosti uvoľňujú nazbierané minerály pre neutralizáciu veľkého množstva kyselín. Táto reakcia tela sa teda snaží udržať akúsi prirodzenú rovnováhu kyselín a zásad. Bohužiaľ, nič sa nerobí donekonečna. Ak je naša strava neustálym zdrojom príjmu kyselinotvorných potravín, naše zásoby minerálov v kostiach začnú veľmi rýchlo miznúť. Výsledkom je veľmi rozšírenie ochorenie – osteoporóza.
V tučnej strave je vyvážené a štandardné pH veľmi dôležité pre udržania správneho počtu mikroflóry, ktorá sa stará o kvalitu nášho imunitného systému. Pri oslabení stravnej mikroflóry je človek náchylnejší k infekciám. Veľmi kyslé vnútorné pH je ideálnym prostredím pre rozvoj nádorového ochorenia!
Ako môžeme prekysleniu zabrániť?
- Pomaly a s pôžitkom jesť
- Súčasťou každého jedla by mala byť zelenina alebo ovocie
- Dostatočný pitný režim
- Obmedzovať sladkosti
- Pri príprave jedál používať bylinky a korenie
- Nejesť neskoro večer
- Namiesto produktov z bielej múky konzumovať celozrnné obilniny a celozrnné pečivo
- Často konzumovať huby
- Pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu
- Obmedzovať alkohol
- Konzumovať rastlinné varianty bielkovín ako je tofu, semena a orechy
- Nefajčiť
Nezabudnite jedno sústo jedla 30-40x pohrýzť a až potom ho prehltnite. Možno sa vám to na prvý krát bude zdať čudné alebo sa vám to nepodarí, ale s trochou snahy to bude lepšie a lepšie. Uvidíte sami, že takáto strava podporuje kvalitné zažívanie a prináša jedinečný chuťový zážitok.
Kurhan / Dollar Photo Club