Home / Návody / Letná dovolenka vo vlastnom aute

Letná dovolenka vo vlastnom aute

Prichádza leto, čas dovoleniek.

Niektorí už majú vybraté svoje letné destinácie pol roka dopredu, ale väčšina ľudí ešte stále uvažuje ako, a či na dovolenku ísť. Pod pojmom dovolenka si totiž obvykle nepredstavíme len to príjemné (napríklad váľanie sa pri mori), ale tiež napchatý diaľkový autobus, vydýchaný vzduch, 10 minútové „fajčpauzy“ a chrápajúcich spolucestujúcich.

Preto niet divu, že ľudia často krát uprednostnia trávenie dovolenky na miestnom kúpalisku či aktívny relax v okolitej prírode.

Cesta do turistickej destinácie však nemusí byť peklom – a riešenie na vás čaká vo vašej garáži, či zaparkované pred domom. Dovolenka autom? Zarazia sa mnohí. Dobre si totiž spomínajú na dlhé a únavné cesty k Jadranu, ktoré prežili ako malí. Praženie sa v aute, tlačenica na zadných sedadlách so starším súrodencom a psom. Ale dnes už je všetko iné.

278_477_0_1417120755Zvýšil sa komfort, ale aj možnosti. Pozrime sa napríklad na úplne základnú, a v podstate nevyhnutnú vec – jedlo a pitie. Voľakedy bolo problémové uchovať na dlhších cestách v teple všetko v poriadku, bez toho aby sa veci začali kaziť. Všetko zostalo chladné len dovtedy, pokým vydržali sáčky s ľadom. Ale teraz sú možnosti oveľa väčšie, a dnešné autochladničky udržia jedlo v chlade počas akokoľvek dlhej cesty.

Rozšíril sa aj sortiment, a pre nás, koncových užívateľov môže byť pri výbere často ťažké rozhodnúť sa. Poďme sa na jednotlivé druhy pozrieť trocha podrobnejšie, a ukázať si ich základné výhody a nevýhody.

Termoelektrické chladničky – Tieto chladničky fungujú na základe tzv. Peltierovho článku. Jednoducho vďaka elektrickému prúdu chladia jednu svoju časť, a na opačnom konci vzniká teplo. Sú zaručene najtichšie, pretože neobsahujú v podstate žiadne pohyblivé časti, a ich chladiaci výkon v pohode vystačí pre zásoby na cestu. Dokážu udržať svoj obsah obvykle okolo 30°C chladnejší ako je okolie (napríklad , čo v pohode stačí na uchovanie nemrazených vecí a nápojov aj v prímorských krajinách). Na napájanie obvykle stačí 12 voltové pripojenie cez autozapaľovač.Často krát výrobcovia využívajú vytvorené teplo, a pridávajú možnosť nie len chladiť, ale aj ohrievať – takže termoelektrickú chladničku využijete nie len v lete, aj v zimných mesiacoch.

Kompresorové chladničky – Ak mierite do teplejších oblastí (taliansko/španielsko), a chcete svoje veci udržať vždy zaručene v chlade, presne pre vás sú kompresorové autochladničky. Tieto chladničky dokážu udržať svoj obsah v určenej teplote bez ohľadu na to, koľko stupňov je vonku. Sú síce o niečo drahšie ako ich termoelektrické náprotivky, ale ak plánujete dlhšie zostať v kempe či si vychutnávať dovolenku neustále na cestách, dokážu vám vždy zabezpečiť čerstvosť vašich zásob.

Obvykle sa napájajú na klasických 12 voltov z autobatérie, a niektoré modely dokážu udržiavať nízku teplotu obsahu aj viac ako 16 hodín bez elektrickej energie.

Pasívne chladničky – Áno, sú to presne tie o ktorých sme hovorili v úvode. Od starých čias však prešli mnohými zdokonaleniami (hlavne lepšia izolácia, ale aj chladiace zmesi), a dnes dokážu takéto chladničky udržať svoj obsah v chlade v závislosti od podmienok aj niekoľko dní.

399_477_0_1417120780Najvýhodnejšie na nich je, že sú absolútne nezávislé od akejkoľvek energie. Avšak na druhú stranu vyžadujú po „rozpustení“ opätovné mrazenie chladiacich zmesí, takže nie sú vhodné na dlhšie výlety do horúcich oblastí, či na miesta, kde sa s najväčšou pravdepodobnosťou nedostanete k mrazničke.

 

Ak ste zatúžili vydať sa na dovolenku na svojom štvorkolesovom „tátošovi“, a uvažujete aká autochladnička by bola na váš výlet najvhodnejšia, navštívte www.autochladnicky.sk. Nájdete tu nie len široký sortiment všetkých druhov autochladničiek, ale hlavne odborníkov, ktorí vám radi poradia s výberom presne podľa vašich potrieb.

 

Tak na čo ešte čakáte? Hor sa na cestu!