Home / Cestovanie / Austrália – študentský raj nielen pre študentov

Austrália – študentský raj nielen pre študentov

Náš článok o Austrálii, neznámej južnej zemi (terra australis incognita) alebo zemi tam dole,  by sme mohli začať možno aj jednou skvelou správou. Vďaka študijnej agentúre A-Travel si môžete užívať študentský život v tejto krajine na vlastnej koži. Pridáte sa tak medzi 400.000 študentov z celého sveta, ktorí si to tu zamilovali. K dispozícií je štúdium na vynikajúcich školách v Perthe a Sydney. Okrem toho, pre záujemcov zo Slovenska a Českej republiky sú pripravené špeciálne ceny. Pre tento pobyt sa nemusia rozhodnúť iba mladí ľudia. Je určený tak pre podnikateľov, ako aj pre nezamestnaných jedincov, ktorí túžia rozšíriť svoje schopnosti a ponúknuť ich na trhu práce. Ideálnym riešením sa však javí aj pre tých, ktorí sa cítia unavení a potrebujú reštart. Môžete tu študovať, pracovať, športovať, zabávať sa a spoznávať nových ľudí. Austrália je študentský raj, preto neváhajte a vyberte si svoj študijný program. Teraz ale prichádzajú na rad samotné fakty, ktoré ste možno o tejto krajine (plnej podivných a úžasných vecí) ani nevedeli. Austrália sa vyvinula skutočne unikátne, a to v mnohých smeroch.

Spôsob života

V Austrálii je úradným jazykom angličtina, ale nie tak celkom v „prirodzenej“ podobe. Austrálsky slang, ktorý sa zvykne nazývať aj Aussie, dokáže svojím prízvukom cudzinca poriadne zmiasť. Niektoré slová sa tiež značne odlišujú od tých anglických. O Austrálčanoch sa zvykne hovoriť, že sú to mimoriadne uvoľnení a srdeční ľudia. O ich priateľskom prístupe niet pochýb, no neraz nevykonávajú až tak idylické plážové zamestnanie, ako by sme si mohli myslieť. Pracujú dlhé hodiny na stresových pozíciách, a preto nemajú mnohokrát čas ani na pozeranie televízie. V tejto krajine sú tiež prísne pravidlá, čo sa týka porušovania občianskych slobôd. Na verejnosti nemôžete držať v ruke fľašu s alkoholom, aj keď ste triezvy a nerobíte žiadne ťažkosti. Povolené limity alkoholu v krvi sú výrazne nižšie ako v iných krajinách. Austrálčania s obľubou podporujú voľne žijúce zvieratá, pretože mnohé sú jedinečné a žijú iba tu. Krajina má zdravú ekonomiku, takže sa tu dá slušne zarobiť. Životný štandard je tu o niečom celkom inom. Ak ste si mysleli, že na hazard sa minie najviac v Amerike, tak ste sa mýlili. Austrália nemá v tomto konkurenciu. Okrem pôvodných obyvateľov tu žije mnoho prisťahovalcov rôznych národnosti. Austrálčania prijímajú do svojej komunity cudzincov veľmi dobre. Akýkoľvek žart na adresu cudzinca je väčšinou mienený srdečne, len ako istá forma domorodej prívetivosti. Z dôvodu, že tu žijú ľudia z rôznych kútov sveta, v ústrety im vyšla aj televízia, ktorá vysiela programy v rôznych jazykoch (nemčina, taliančina, turečtina, francúzština).

australiaMiesto, ktoré netreba podceňovať

Hoci tu nájdete mnoho dych berúcich krás a kultových miest, túto krajinu nepodceňujte za žiadnu cenu. Niektoré vzácne živočíšne druhy môžu byť nebezpečné, žije tu veľa druhov pavúkov a hadov, nájdete tu však aj medúzy, chobotnice a cudzincov strašia tiež príbehy o žralokoch. Domy sú tu vo väčšine prípadov navrhnuté tak, aby zahrňovali aj miesto na slnenie. V letných mesiacoch (ktoré sú tu opačne ako u nás) si užijete skutočne horúce dni, no zima si vie tiež povedať svoje. Napriek tomu, mnohé budovy nemajú ústredné kúrenie, ba ani dvojité okná. V prípade, že tu plánujete stráviť práve zimné mesiace (naše leto), nezabudnite si pribaliť dostatočne teplé oblečenie. Nádielka snehu je v austrálskych Alpách bohatšia ako v tých švajčiarskych. Podceňovať netreba ani rozlohu krajiny. Keď Vám Austrálčan povie, že už je na ceste a o chvíľu sa vidíte, doraziť môže až o niekoľko hodín. Rozdiel je vo vnímaní. Európan by prešiel za ten čas niekoľko európskych krajín, kým Austrálčan jeden štát. Niekoho zaujme možno tiež fakt, že tu žije viac ako 20 miliónov ľudí, ale tiež okolo 150 miliónov oviec. Nie je tu žiadna aktívna sopka. Mimoriadne obľúbená je tu káva, pričom mesto s najvyšším počtom kaviarní na svete je Perth. Tunajší ľudia zvyknú uvoľňovať napätie aj hraním na didgeridoo (didžeridu), domorodý dychový hudobný nástroj, ktorého vek sa odhaduje na 40.000 rokov. Je nástrojom pôvodných obyvateľov. Tradične sa vyrába z eukalyptového dreva. Známy je najmä na severe krajiny. Hru na tento nástroj zvyknú predpisovať lekári ako liečbu proti stresu.

A wildlife warning road sign in the Nullarbor Plain, Australia

A wildlife warning road sign in the Nullarbor Plain, Australia

Austrália je doslova magnetom pre dobrodružné povahy, pretože je symbolom exotiky so všetkým, čo si viete pod týmto pojmom predstaviť. Agentúra A-Travel má dlhoročné skúsenosti so štúdiom v tejto krajine (od roku 1992), preto vie garantovať kompletný, pravdivý a profesionálny servis. V prípade, že ste práve dostali cestovnú horúčku, viete, kam sa obrátiť.

Zdroje: traveldudes.org, bunac.org, australia-travel.sk

Foto: © [Paul Liu] / Dollar Photo Club