Home / Láska, sex, vzťahy / Oplatí sa ešte dnes vstupovať do manželstva?

Oplatí sa ešte dnes vstupovať do manželstva?

Naša spoločnosť sa za posledných pár rokov skutočne zmenila. Môže za to predovšetkým technická revolúcia, ktorá umožňuje veci, o ktorých sa našim predkom ani len nesnívalo. Dnešná žena je emancipovaná, teda nezávislá. Študuje, buduje si kariéru a užíva si život naplno. Robí veľké rozhodnutia vrátane toho, kedy bude mať deti. A hlavne je finančne sebestačná.

Svadba je finančne náročná

Pre ženy je v dnešnej dobe dôležitá sloboda a je pre ne dôležitejšia, než manželská finančná istota. Trendom je tiež uprednostňovanie kariéry pred materskou, no niet sa čomu čudovať. Spoločnosť je omnoho tolerantnejšia, a to i k deťom, ktorých rodičia nie sú manželia. Prekvapivým problémom je však samotná svadba. Jej finančná náročnosť je prekážkou pre mnohé mladé páry. Tradičná predstava svadobného obradu však v našich mysliach pretrváva, a preto prevláda názor – pokiaľ nebude poriadna svadba so všetkým, čo k nej patrí, radšej sa nevezmeme vôbec. Páry tak svadbu stále odkladajú, až dospejú k pocitu, že „papier“ na nič nepotrebujú.

Deti vyrastajúce v nemanželských rodinách nemajú úplne ten najlepší príklad pre svoje budúce záväzky a chýba im motivácia, prečo vôbec vstupovať do manželstva. Preferujú teda slobodu a odmietajú zodpovednosť, prípadne riešenie problémov. Treba však dúfať, že tento trend neovplyvnil ešte veľa ľudí a mladé páry si uvedomia výhody manželského vzťahu.

Bouquet da sposa, matrimonio

7 dôvodov, prečo klesá počet manželstiev

  • Deti vyrastajú v neúplných rodinách
  • Manželská zmluva sa neberie príliš vážne
  • Rodičovská rola je vnímaná ako tá vedľajšia
  • Spoločnosť pozitívne vníma nemanželské deti
  • Vysoké náklady na svadbu
  • Obava zo straty slobody a nezávislosti
  • Preferuje sa kariéra

 

Studio Gi  / Dollar Photo Club