Home / Bývanie / Orchidea ako súčasť moderného bývania

Orchidea ako súčasť moderného bývania

Vedeli ste, že orchidea pochádza z temných džunglí? No v byte predstavuje najkrajšiu živú dekoráciu, ktorú si jednoducho zamilujete.

Poznáme tri druhy orchideí – chladnomilné, teplomilné a temperované. Starostlivosť o orchideu nie je práve najjednoduchšia. Mali by ste vychádzať zo samotného prostredia, odkiaľ orchidea pochádza, takže vlhká klíma by mala byť základom. Nemajú rady priame slnečné žiarenie, takže sa radšej vyhýbajte vystavovaniu tejto rastliny na priamom slnku. Rozdielnu teplotu musíte však zaistiť pre dennú a nočnú starostlivosť zvlášť. Teplomilné orchidei znesú cez deň až 30 stupňov, zatiaľ čo chladnomilné maximálne 20 stupňov. V noci je to približne o 5 až 10 stupňov menej.

orchid branch  with blue flowers isolated on white background

orchid branch with blue flowers isolated on white background

Pozor na vlhkosť

Zásadná je pre orchideu vlhkosť. Málokto vie, že vysoká vlhkosť vzduchu je základný predpoklad pre úspešné pestovanie tejto živej dekorácie. Pokiaľ teda vytvoríte dostatočne vhodné prostredie, tá sa vám odmení bohatým a bujným porastom s prekrásnymi farebnými kvetmi. Často platí, že menšie kvety viac voňajú, no nemusí to byť pravidlo.

Určite vás zaujíma, ako jej zaistiť správnu vlhkosť. Najlepším riešením je presklenená vitrína, v ktorej môžete pestovať aj ďalšie rastliny. Orchideu stačí občas poliať vodou, prípadne to skúste pomocou rozprašovača a verte, že to bude stačiť. Dajte však pozor, aby ste to s vodou neprehnali! Korene môžu veľmi ľahko zhniť a práve u orchidei je náročné tieto škody napraviť. Zálievka sa vykonáva približne raz za 4 až 7 dní v závislosti od ročného obdobia. Polievajte ju radšej až vtedy, keď je substrát suchý. Správnou starostlivosťou vytvoríte z malých orchideí prekrásne a bujné rastliny, ktoré prevoňajú celý byt a veľké kvety rôznych farieb vám zase rozveselia domácnosť. Vyžadujú si však pravidelnú starostlivosť a plno trpezlivosti.

neirfy / Dollar Photo Club