Home / Bývanie / Matrace – základ kvalitného spánku

Matrace – základ kvalitného spánku

Problémy so spaním má v dnešnej dobe väčšina ľudí. Nespavosť, nekvalitný spánok či bolesti hlavy kvôli únave postihuje takmer 50% ľudí, a to vrátane detí. Kľudný a dostatočne pohodlný spánok je základom pre psychickú a fyzickú pohodu každého z nás. Spať by sme mali ideálne osem hodín a pokiaľ si ľahneme ešte pred pol nocou, budeme sa na druhý deň cítiť omnoho lepšie. Vedeli ste, že kvalitný a neprerušovaný spánok nás chráni pred vznikom vážnych ochorení ako je napríklad cukrovka? Ako však dosiahnuť to, aby bol náš spánok naozaj plnohodnotný ?

Mattress, woman, bed.

Niet nad plnohodnotný spánok

V prvom rade si treba uvedomiť, že naša chrbtica má svoje prirodzené zakrivenie, no pokiaľ tento fakt nebudeme rešpektovať, bude nás chrbát bolieť, a to nielen ráno, ale i počas celého dňa. Aby ste však týmto komplikáciám predišli, potrebujete správny matrac.  Dospelý človek by nemal mať šírku matracu menej ako 90 cm. Zistíte to tak, že si ľahnete na matrac a pokiaľ pri ležaní na chrbte máte priestor pre pohodlné pokrčenie v lakťoch, máte optimálnu šírku. Dĺžka by mala byť daná súčtom vašej výšky a dĺžky chodidla, no toto sú už veľmi podrobné výpočty, ktoré pozná len málokto. Ako už bolo spomenuté, naše telo má určité zakrivenie, ktoré treba rešpektovať. Kvalitné matrace majú špecifický tvar, ktorý je schopný prispôsobiť sa nášmu telu. Čo sa týka výplne, tá by mala byť tuhá, aby nebol matrac na jednej strane mäkší a na druhej zase tvrdší. Uznajte, že toto sa stáva pri starších typoch matracov, a aj to je jeden z dôvodov, prečo sa niektorí ľudia nevyspia dobre. Poťah matracov je veľmi príjemný na dotyk, čo zaručuje dostatočný komfort počas celej noci.

Ak hľadáte vhodný matrac pre vaše ratolesti, určite vás nesklame Ortopedický matrac – M4, ktorý je určený predovšetkým pre deti. Je to najmä kvôli tvrdšej časti, ktorá je pre ne veľmi vhodná, no nemusíte sa báť, že keď vyrastú, matrac budete musieť vymeniť. Po dosiahnutí 20 rokov ho jednoducho otočíte na opačnú stranu, ktorá je mäkšia. Výhodou je, že ho môžu používať i ľudia, ktorí majú problémy s hornou časťou chrbtice, ale aj športovci. Môžete si pretáčať strany a veľmi rýchlo zistíte, ktorá vám viacej vyhovuje. Treba si uvedomiť, že lacné matrace strácajú svoju tvrdosť a vaše zdravotné problémy sa môžu v tomto prípade ešte len zhoršiť.

matrac2Čo si všímať pri výbere matracu?

  • Poťah, ktorý by mal mať antibakteriálny účinok, pričom je vhodný aj pre alergikov
  • Jadro matracu, ktorý podopiera celé naše telo, a to predovšetkým chrbticu
  • Rošt, ktorý zvyšuje prispôsobenie matraca počas spánku
  • Výplň, ktorej súčasťou sú pružinky
  • Materiál, z ktorého je vyrobený
  • Životnosť

 

Po dobrom a kvalitnom spánku, ktorý dosiahnete vďaka kvalitnému matracu od spoločnosti – VEGAS, je dobré prijať zdravú a výdatnú stravu, ktorá vám dodá dostatok energie na celý deň. Treba si tiež uvedomiť, že spánkový deficit, ktorým trpí mnoho ľudí, môže spôsobiť množstvo zdravotných problémov – od ukladaniu veľkého množstva tuku až po vážne ochorenia. Pochopiteľne i priveľa spánku spôsobuje rôzne problémy, a to predovšetkým únavu či potrebu spať viac a viac. Vďaka tomu správnemu matracu predídete týmto zlozvykom či chybám a vy konečne zažijete plnohodnotný spánok počas celej noci.

Spoločnosť VEGAS ponúka širokú ponuku tých najrôznejších matracov či vankúšov, ktoré sú určené pre všetkých tých, ktorí túžia po zdravom spánku. Z doplnkov si môžete vybrať rôzne typy roštov (lamelové rošty), no v ponuke nájdete i masívne postele, ktoré sú tiež dôležitou súčasťou každej domácnosti. Posteľ totiž tiež ovplyvňuje náš spánok, takže aj pri jej výbere by ste si mali dať poriadne záležať. Odborní personál spoločnosti Vegas, rôzne ocenenia, profesionalita a spokojnosť zákazníkov vás presvedčia, že ste sa rozhodli správne!

 

 

 

FOTO:  © BillionPhotos.com / Dollar Photo Club