Home / Ostatné / Zaujímavosti / Optimalizujte. Oplatí sa vám to

Optimalizujte. Oplatí sa vám to

shutterstock_280610138Optimalizácia nákladov a výdavkov firmy je veľmi dôležitá. Síce ekonomická kríza skončila a tým sa trošku uvoľnila dôležitosť šetrenia podnikových financií za každú cenu, no stále má v podnikaní svoje miesto. Niekto optimalizuje tak, že si výhodne kúpi toner HP CF283a, iní znižuje náklady vo výrobe a ďalší prepúšťa zamestnancov. A potom sú tu takí, ktorí si zakladajú spoločnosti v onshore či offshore krajinách. Poznáte výhody a nevýhody takýchto firiem? Spoznajte ich.

 

Rozdiel medzi onshore a offshore firmami

Offshore krajiny sa volajú aj daňové raje. Prečo? Je to z jednoduchého dôvodu – daňové zaťaženie pre podnikateľov je v týchto krajinách nulové alebo sa blíži k nule. Takže v podstate využívajú neštandardný ekonomický systém na to, aby mohli optimalizovať svoj zisk. Medzi takéto krajiny patrí Panama, Belize, Seychely či Britské panenské ostrovy. A naopak, onshore spoločnosti sú v štátoch, ktoré majú štandardný daňový a aj legislatívny systém, ten je však výhodnejší ako ich domáci. Patria sem krajiny ako Cyprus, Malta, Maďarsko či Luxembursko.

 

Ako sú na tom offshore krajiny a naša legislatíva

Slovenská legislatíva umožňuje na svojom území podnikať aj spoločnostiam, ktoré majú svoje sídlo v onshore či offshore krajinách. Keby ste sa rozhodli založiť si spoločnosť na Seycheloch, mohli by ste optimalizovať svoje zisky a zároveň by ste mohli podnikať aj na území Slovenska bez toho, aby ste porušovali jeho legislatívu.

 

Je na vás, pre ktorý spôsob sa rozhodnete

Je na vás, či budete optimalizovať svoje náklad pomocou kúpy tonerov Brother LC-123XL black či HP CF283a, alebo sa rozhodnete pre odvážnejší krok a založíte si spoločnosť v daňovom raji či onshore štáte. Oba spôsoby optimalizácie vám môžu priniesť viac ako slušné výsledky za predpokladu, že ich budete robiť správne.