Home / Zdravie / KDE SA VZALI CHIA SEMIENKA?

KDE SA VZALI CHIA SEMIENKA?

1-clanok-2Určite ste už tiež zachytili nový trend v zdravej výžive menom chia semienka. Všade sa o nich veľa hovorí len v superlatívoch a všetci ich odporúčajú. Odkiaľ však prišli, čo skutočne obsahujú? Sú naozaj také skvelé ako sa o nich traduje? Poďme sa na ne pozrieť zblízka.

Na úvod neprekvapí, že pochádzajú zo strednej Ameriky, presnejšie z Mexika, kde o ich vlastnostiach a účinkoch vedia už celé generácie. Získavajú sa z teplomilnej rastliny Salvia Hispanika, ktorá dorastá do výšky asi jeden meter. Semienka z nej sú potom výborným zdrojom prospešných tukov, sacharidov, bielkovín, vlákniny a minerálov ako vápnik, sodík, zinok, fosfor či mangán. Nezanedbateľný je najmä vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín omega 3 a omega 6, ktoré napomáhajú správnej činnosti srdca a ciev a znižujú riziko infarktu. S krásnou pleťou a silnou imunitou zase súvisí dostatok vitamínov B, C a antioxidantov. Práve chia semienka vám ich poskytnú veľké množstvo.

1-clanok-1Ste celiatici no máte veľmi radi sladkosti a nechcete sa obmedzovať? Chia múka (alebo múka z chia semienok) je pre Vás presne tá správna ingrediencia. Neobsahuje lepok a vďaka svojej schopnosti viazať vodu sa výborne hodí na slané či sladké pečenie, do teplej i studenej kuchyne. Múka má presne tie isté zdraviu prospešné vlastnosti ako samotné semienka. Keďže ide o produkt rastlinného pôvodu, neobsahuje cholesterol a množstvo vlákniny v nej navyše napomáha správnemu tráveniu. Môžete z nej upiecť chutný koláč alebo zahustiť akúkoľvek omáčku. Zo semienok zase možno pripraviť napríklad puding či osviežujúci energizujúci nápoj. Vďaka absencii tuku je vyhľadávaným pomocníkom pri redukčných diétach a pre svoje prečisťujúce účinky aj pri plánovanej detoxikácii organizmu.

Ako sa však vraví – aj dobrého veľa škodí, platí to aj v tomto prípade. S lekárom by ste sa mali pred konzumáciou chia semienok a múky poradiť vtedy, ak máte nízky krvný tlak alebo užívate lieky na riedenie krvi. Vtedy by vám chia produty mohli spraviť skôr opačný efket.

Produkty môžete zakúpiť na: najtelo.com !