Home / Zdravie / Ľahké letné nohy

Ľahké letné nohy

 

46207083 - male foot pain, man's problem concept

Leto prináša so sebou teplé počasie, ľahké oblečenie, šľapky a sandále. A s tým odhalené nohy a chodidlá. Ak chceme aj v šľapkách vyzerať dobre a nezaťažovať naše nohy, dôležitá je správna starostlivosť o chodidlá a správny výber obuvi. Ploché nohy postihujú aj dospelých a ortopedické vložky predsa asi nie sú to, čo by sme chceli nosiť do konca života. Prevencia je vždy lepšia ako liečba. Preto si šľapky vyberajte starostlivo. Mali by byť pevné, klenuté, nemali by byť príliš ťažké, aby zbytočne nezaťažovali nohy.

Správne by mali podopierať klenbu chodidla. Jednoduché “vietnamky” z mäkkej peny na dlhodobé nosenie nie sú vhodné, najmä ak už máte ploché nohy. Rovnako dôležitá je správna starostlivosť o chodidlá. Zhrubnutá koža na pätách nie je estetická a môže viesť aj k vážnejším zdravotným problémom a komplikáciám. Popraskaná koža a otlaky môžu viesť k infekciám, nohy o ktoré sa nestaráme môžu byť postihnuté plesňami. Ideálne je raz mesačne navštíviť pedikúru, alebo sa svojim chodidlám venovať v pohodlí domova.

Dnes už sú k dispozícii prístroje na domácu pedikúru aj s presným postupom. V lekárňach je k dispozícii množstvo krémov na nohy, obsahujúcich rôzne účinné látky. Na unavené nohy pomáhajú kúpele nôh s voňavými soľami, alebo len obyčajnou sódou bicarbónou. Zhrubnuté päty treba denne večer natierať výživným krémom, na nohy si obuť bavlnené ponožky a ráno budú vaše chodidlá opäť jemné. Samozrejmosťou sú upravené a správne zastrihnuté nechty na nohách. Kto zažil zarastený necht, dá mi za pravdu, že podcenenie správne ostrihaných nechtov môže mať veľmi bolestivé následky. Príjemný lak na nechtoch nôh u dám len zvýrazní ich krásu a pestovanosť. Nohy nás budú nosiť celý život, aspoň to by sme chceli, bez bolestí, s ľahkosťou pobehovať do konca života. Tak sa o ne správne starajme, nielen kvôli kráse, ale aj kvôli funkčnosti.

Autorské právo: chingyunsong / 123RF Reklamní fotografie