Home / Návody / Najčastejšie chyby pri manipulácii s pyrotechnikou

Najčastejšie chyby pri manipulácii s pyrotechnikou

Od vynálezu pušného prachu Číňanmi bol k výrobe zábavnej pyrotechniky už len krok. Zábava je s ňou však len vtedy, keď sa dodržujú isté zásady. Osvety na túto tému preto nie je nikdy dosť. Prečítajte si o chybách, ktoré sa najčastejšie vyskytujú pri manipulácii s pyrotechnikou. A najmä – myslite nie len na svoju bezpečnosť, keď budete zapaľovať šnúru od ohňostroja.

bouchajuci-kobercek-maly-5ks1balOdpaľovaním pyrotechniky trpia domáce zvieratá

Stalo sa zvykom, že zábavná pyrotechnika býva pravidelne súčasťou Silvestrovských osláv. Vizuálne a akustické divadlo ale nie všetky živé tvory znášajú dobre. Jeho obeťami sú najčastejšie psy a mačky, ktoré ešte ráno svojich majiteľov ochotne vítajú, no večer sa po nich záhadné zľahne zem. Od strachu jednoducho ujdú. Skôr ako začnete strieľať, skontrolujte svojich štvornohých miláčikov a zabezpečte im dôstojné a pokojné miesto, ktoré im patrí.

Zle nasmerované rakety môžu spôsobiť veľké nešťastie

Najkrajší ohňostroj spravia vždy rakety. Pokiaľ sú otočené tam, kam majú po správnosti smerovať. Netreba sa nechať uniesť bujarou náladou, špekulovať a meniť smer ich obvyklej trasy. Nestojí to za to. Nech sú popáleniny a zranenia, ktoré zle nasmerovaná raketa môže spôsobiť, dostatočným varovaním. Preto nikdy rakety nemierte na obývané oblasti, skupinky ľudí alebo skládky s drevom či papierom.

Spájanie petárd nie je dobrým riešením

Manipulácia s petardami je relatívne bezpečná, no vždy so sebou nesie isté riziko. Najmä ak sa hazardéri so zdravým snažia petardy všemožne vylepšovať a pripevňovať k nim ďalšie výbušniny. Takto zostavená malá zbraň je veľmi nestabilná a nikdy neviete kedy po odpálení môže vybuchnúť. Aj v tomto prípade ale platí, že petarda sama o sebe nie je nebezpečná. Takou sa stáva až v rukách človeka, ktorý má, slušne povedané, zastretý úsudok. Každá zábava ma svoje hranice aj pravidlá. Majte ich na mysli aj pri vašej najbližšej oslave.