Home / Bývanie / Ako vybrať správne krbové kachle?

Ako vybrať správne krbové kachle?

Kúriaca sezóna sa už začala, všetci už máme vykurovacie telesá oprášené a pripravené na vyhrievanie nášho domova. Krbové kachle sú zaujímavým spôsobom kúrenia, ktorý prináša mnohé výhody.

Chladný vzduch sa už stal prakticky stálou súčasťou našich dní a nocí, ale my chceme teplo. Keď sa vrátime z chladnej večernej prechádzky, ktorá trvá len pár minút, lebo dlhšie to vydržia len skutočne tvrdé povahy, jediná vec, ktorú chceme pocítiť, je teplo domova. To sa dá zaručiť viacerými spôsobmi. Dnešná doba ponúka obrovské množstvo rôznych spôsobov, ako môžete kúriť. Veľmi veľa ľudí si z kúrenia žiadnu veľkú hlavu nerobí, vydajú sa bežnou neoriginálnou cestou – radiátormi. Radiátor je perfektný vynález, nepochybne dokáže veľmi efektívne a rýchlo vykúriť všetky priestory. Má však jednu nevýhodu – je to proste bezpohlavný kus plechu. Zima je romantické obdobie, prečo nevniesť trochu romantiky aj do kúrenia? Najromantickejším spôsobom sú krby. Krby, krbové kachle alebo jednoducho kachle, vám zmenia pohľad na kúrenie. Kúrenie už nebude len vecné zvyšovanie teploty v miestnosti, ale doslova zážitok.

Aké kachle sú pre mňa?

Krbové kachle sa delia na dve veľké skupiny – estetické a vykurovacie. Estetické kachle majú, ako hovorí ich názov, najmä estetickú funkciu. Sú ideálnym riešením v prípade, že kúrenie už nejako vyriešené máte a chcete zažívať len ten romantický pocit sedenia pri krbe. Estetické kachle majú spravidla nízky výkon, ohrejú teda priestor okolo nich, ale nič viac. Na druhej strane spektra sú plnohodnotné krbové kachle, ktoré majú vykurovaciu funkciu. Nie že by nemali aj estetickú, práve naopak. Spájajú všetku romantiku krbu aj s funkčnou stránkou – môžu byť považované za plnohodnotné vykurovacie telesá. Krbové kachle môžu bežať na rôzne druhy paliva – pevné, plynné, prípadne elektrické krby. Je len na vás, ktorá verzia bude najlepšie vyhovovať vašim kritériám a možnostiam. Dôležitým parametrom je aj výkon krbových kachlí, na ňom závisí to, akú budú mať vykurovaciu účinnosť. A nakoniec vybrať značku, ktorá vám ponúkne výber z mnohých typov krbov a príslušenstva. Napríklad krby ZOP. Tak nečakajte, spravte si z kúrenia zážitok aj vy!