Home / Návody / Magnety z neodymu v praxi

Magnety z neodymu v praxi

Pri slove magnet mnohým ani nenapadne, aké široké uplatnenie môže mať tento obyčajný predmet v našom živote. Môže ísť o úplne bežné situácie, v ktorých nám magnety veľmi originálne podávajú pomocnú ruku.

Tajomstvá neodymových magnetov

Neodymové magnety svojou silou porazia aj mravca. Ten unesie „len“ 50-násobok svojej hmotnosti, zatiaľ čo magnet z neodymu až 1 000- alebo 2 000-násobok. Využitie nenájdu len v priemyselnej sfére, ale aj v našich domácnostiach alebo kanceláriách. Udržia pokope dokumenty na stole alebo magnetickej tabuli, a tak ich už nikdy nezhodí prievan a vy sa zbavíte otravného triedenia. Pomôžu nám pri organizovaní kovových predmetov, ako sú kancelárske spinky, špendlíky, klinčeky, nože, ale i udržia pokope nábytok. Vďaka magnetom z neodymu dokážete upevniť dvierka na skrini i sieťku proti hmyzu na okno alebo si vytvoriť štýlovú bižutériu. Keďže na trhu dostať množstvo rôznych tvarov magnetov, je ich využitie naozaj pestré. Dokonca sa objavili už aj magnety slúžiace na účely hry, a to vo forme neodymových guľôčok s názvom NeoCube. Guľôčky sa vyrábajú v moderných farebných prevedeniach, ako je biela, zlatá, strieborná alebo čierna, a keď sa vám pár z nich náhodou stratí, môžete si pohodlne doobjednať ďalšie. Magnetické guľôčky vám umožnia vytvárať rozmanité stavby a sochy, ktoré si potom smiete hrdo vystaviť na polici, a pritom nik nemusí vedieť, že ide o vaše umelecké dielo. V ére mobilov, tabletov a počítačov sú neodymové stavebnice ideálnym darčekom pre kreatívne deti.

Magnety v našom živote

Či už potrebujeme uzatvoriť diár, zatvoriť dvierka na skrini či obľúbené pero, za všetkými týmito mechanizmami môže stáť obyčajný magnet. V podnikateľskej sfére oceníte silu neodymových magnetov vždy, keď vystavujete svoje produkty vo výkladoch, na veľtrhoch alebo na regáloch v predajniach. Vytvoria ľahko zostaviteľnú, no zato pevnú konštrukciu, ale i dobre pripevnia vaše propagačné materiály na tabuliach či v stojanoch. Pri výbere magnetov z neodymu treba myslieť na hmotnosť, ktorú sú schopné uniesť, no tiež i to, či svojou veľkosťou alebo tvarom nebudú príliš biť do očí alebo vytvárať v ľuďoch z hľadiska estetiky negatívne dojmy. Extrémne silné neodymové magnety sa skvelo hodia napr. i do konštrukcie držiakov na náradie, vo výrobnej sfére fungujú dokonca ako magnetické separátory a odstraňujú z výrobnej linky nežiaduce kovové časti. Kotúčové magnety môžu nahradiť klasické spony na obrus, s neodymovými kruhmi ľahko vytiahnete z kanála spadnuté kľúče či mince, s magnetickými úchytmi rôznych tvarov a veľkostí si poradíte i pri domácom majstrovaní.