Home / Vyberáme / Hra na gitare nie je pre každého

Hra na gitare nie je pre každého

Snom mnohých je naučiť sa hrať na niektorom hudobnom nástroji. Najčastejšie siahame po gitare, pretože sa na nej dá zahrať množstvo moderných pesničiek a oživiť tak každé stretnutie. Možno si poviete, že tých pár strú sa dá zvládnuť ľahko, hra na gitare si však vyžaduje isté schopnosti.

Gitara v správnych rukách

Je nespochybniteľné, že hra na hudobnom nástroji cvičí telo aj ducha. Učí nás správnemu držaniu tela, cibrí našu pamäť i fantáziu, robí nám radosť. Kto sa rozhodne pre hru na gitare, môže si zvoliť vlastnú cestu, ako sa naučí hrať – či sám doma prostredníctvom internetu a videí, odbornej literatúry, no i prostredníctvom známeho, ktorý tiež hrá na gitare alebo sa zapíše na lekcie do umeleckej školy, kde už bude režim o niečo prísnejší a aj výučba detailnejšia. Cieľom týchto inštitúcií je, aby si žiaci našli cestu k hudbe a predovšetkým k hudobnému nástroju. Počas vyučovacích hodín sú žiaci informovaní o správnej polohe ramien a prstov, učia sa pracovať s trupom a udržiavať pri hre stabilitu. Hra na akomkoľvek hudobnom nástroji si však rozhodne vyžaduje dobrý hudobný sluch a zmysel pre rytmus. Ak sa nazdávate, že by ste toto všetko mohli úspešne zvládnuť, potom ste vhodným adeptom pre hru na gitare. Potom už ostane len otázkou, pre ktorý druh gitary sa rozhodnúť. Niekto, kto gitaru ešte ani nedržal v ruke, by s tým mohol mať problém. Našťastie si dnes v obchodoch s hudobnými nástrojmi môžeme vyskúšať, ako sa nám ktorá gitara drží a ako sa na nej hrá, a na základe toho si vieme rýchlo vybrať.

Vitajte vo svete gitár

Všetky gitary nám na prvý pohľad môžu pripadať rovnaké, no keď sa im prizrieme o čosi pozornejšie, odhalíme ich základné rozdiely. Najčastejšie sa stretávame s klasickými gitarami (tzv. španielky), ktoré sú špecifické nylonovými strunami a širším hmatníkom alebo akustickými gitarami (tzv. westernovými gitarami), pre ktoré sú zas typické kovové struny a užší hmatník, oba druhy gitár sa samozrejme vyrábajú aj v prevedení pre ľavákov. Elektroakustické gitary, ktoré zväčša špecifikuje výrez sú oproti čisto akustickým gitarám obohatené o elektroniku, ktorá zosilňuje a prenáša signál do komba alebo ozvučenia. Snímanie zvuku elektrickej gitary majú na svedomí dva typy snímačov, a to magnetické alebo piezzoelektrické. Zosnímaný zvuk sa následne preženie cez kombo alebo zosilňovač a reprobox. Basgitary takisto rozdeľujeme na akustické, elektroakustické a elektrické. Pri výbere gitary/basgitary sa najčastejšie riadime tým, aký zvuk chceme dosiahnuť a pre koho má byť hra na nástroji určená.