Home / Vyberáme / 5 faktov o citlivej pokožke

5 faktov o citlivej pokožke

Citlivá pokožka dokáže z času na čas potrápiť asi každého človeka. Čo je dobré o nej vedieť a ako sa vyvarovať „citlivým stavom“?

Čo je to citlivá pokožka

Zaznamenali ste už na svojej pokožke červené fliačiky, suché miesta alebo škvrny? Možno dokonca aj svrbivú kožu, pocity napätia či pichanie? To všetko sú príznaky citlivej pokožky. Každá pleť je z času na čas citlivá a nezáleží vždy na jej type. Koniec koncov, pokožka musí tolerovať veľa – zmeny počasia, pôsobenie klimatizácie, stres, znečistenie a mnoho ďalších faktorov, s ktorými sa každý organizmus vyrovnáva inak.

Vplyv pH na pokožku

Povrch pokožky má v ideálnom stave pH na úrovni 5,5 (mierne kyslé). Je to akýsi ochranný plášť pokožky chrániaci naše telo pred útokmi baktérií a patogénnych organizmov. Pokožka sa so zmenami hladiny pH dokáže vyrovnať (obnova pH na ideálnu úroveň trvá cca 3 hodiny u dospelých, u detí dlhšie), no pravidelné a veľké zmeny či kolísania (časté umývanie a umývanie dráždivým mydlom) môžu spôsobiť, že ochranný plášť zoslabne a neobnoví sa správne – hodnota klesne na neutrálne hodnoty, ktoré prospievajú práve patogénnym organizmom.

Ako hormóny a stres ovplyvňujú vašu pokožku

Hormóny majú vplyv aj na pokožku, rovnako ako na každú inú časť tela. Pre pokožku je ich pôsobenie dôležité, pretože (v jednoduchosti povedané) je práve úlohou hormónov „povedať“ každej bunke v tele čo má robiť. Vo väčšine prípadov je odkaz jasný: „Len pokračujte v tom, čo ste robili aj včera“. Existujú však prípady náhlych a dramatických hormonálnych zmien, najmä u žien a dospievajúcich, ktoré organizmus dokážu poriadne rozhodiť. A vitalitu pleti tiež.

Ako môže pleť reagovať na silné chemikálie a dráždivé látky

Svrbenie, žihľavka, napätie, červené škvrny – to sú najčastejšie sa vyskytujúce symptómy citlivej pleti. Všetky pocity a vnemy, ktoré skrz pokožku pocítite, sú detekované bunkami kože. Jednou zo skupín buniek, ktorá sa tomuto venuje, sú nervové bunky. Ich zakončenia sa nachádzajú blízko živých vrstiev kože a rozlišujú všetko, s čím pokožka prichádza do kontaktu (od teploty vzduchu až po kontakt s oblečením).

Čo spôsobuje citlivosť pleti

Existuje niekoľko podnetov, ktoré spôsobujú citlivosť pleti:

  • Pohyb v zime medzi studeným vonkajškom a prekúreným vnútrajškom môže spôsobiť dehydratáciu a citlivosť kože. Preto aj pery majú v zime tendenciu praskať a vysušovať sa.
  • Výfukové plyny, dym a prach môžu zanechať pokožku podráždenú a postupne oslabujú ochrannú bariéru pokožky.
  • Životný štýl zohráva dôležitú úlohu v zdraví vašej pokožky. Zaspávanie v ranných hodinách, málo spánku, práca v klimatizovanej kancelárii, fajčenie – aj toto na pokožku vplýva negatívne.
  • Je známym faktom, že umelé parfumy, farbivá a chemikálie dráždia pokožku. Jej stav ohrozujú zložky ako retinol, kyselina glykolová či neprimerané množstvá konzervačných látok.