Home / Cestovanie / Zimné pneumatiky počas leta? Rozhodne nie!

Zimné pneumatiky počas leta? Rozhodne nie!

Ak ste sa rozhodli ponechať zimné pneumatiky počas leta, mali by ste počítať s dlhšou brzdnou dráhou vzhľadom k tomu, že hĺbka dezénu týchto pneumatík je okolo 4 mm. Na základe viacerých štatistik je dokázané, že práve dlhšia brzdná dráha je príčinou nehôd, čo v praxi znamená, že nehody spôsobujú vo veľa prípadov vodiči, ktorí prezutie pneumatík ignorovali. Ak by ste nedodržali bezpečnú vzdialenosť za vozidlom a zároveň by ste mali obuté zimné pneumatiky počas tých najvyšších teplôt, pravdepodobne by ste nedobrzdili, a to by mohlo mať katastrofálne následky. Práve brzdná dráha je prvým zásadný aspektom, ktorý má v prípade pneumatík významne opodstatnenie. A aké sú ďalšie dôvody, prečo by ste sa mali aj vy objednať v špecializovanom pneu servise na prezutie pneumatík?

Komfortná jazda musí byť!

Určite viete, že zimné i letné pneumatiky Matador sú vyrobené z rozdielnych zmesí, ktoré majú rozdielne vlastnosti. Obecne sa udáva, že čím je zmes mäkšia, tým obsahuje vyšší podiel prírodného kaučuku, a preto si zachováva lepšie vlastnosti na zasneženej vozovke. V prípade použitia zimných pneu počas leta treba počítať s vyššou hlučnosťou, čo si môžete všimnúť najmä pri rýchlejšej jazde po diaľnici.

Vysoká spotreba? Prezujte!

Takmer každý vodič zažil na ceste nejaké tie „výmole“ a nerovnosti vozovky, čo mohlo spôsobiť nesprávnu geometriu kolies. Tento jav sa odrazí v skrátenej životnosti pneumatík, a to až o 80%! Pneumatiky sa opotrebúvajú teda omnoho rýchlejšie než u vozidla s dobrou geometriou. Práve z tohto dôvodu je vhodné navštíviť pneu servis, ktorý nielen vymení zimné pneu za lacné pneumatiky určené na letnú sezónu, ale taktiež skontroluje geometriu! Okrem toho môžete prakticky okamžite po prezutí zaregistrovať nižšiu spotrebu paliva, čo už rozhodne stojí za to, no nie? A na záver treba dodať, že hliníkové disky by mali byť súčasťou aj vašej letnej výbavy, veď práve tie zlepšujú jazdné vlastnosti vozidla, ba dokonca skracujú brzdnú dráhu.