Home / Návody / Rýchla škola pre začiatočníkov kutilov – skrutkovače

Rýchla škola pre začiatočníkov kutilov – skrutkovače

Skrutkovače sa líšia nie len hrotmi, ale aj materiálmi a tvarmi rukovätí. Tie môžu byť drevené, ale pre lepšie vlastnosti v súčasnosti vedie plast – a to najlepšie dvojzložkový, prípadne pogumovaný. Tvar rukoväte má na skrutkovači zaisťovať nie len istý a pevný úchop, ale aj pákovanie a zaistiť, aby sa odkladaný skrutkovač sám neodkotúľal zo stola.

Môže to znieť ako zbytočné upozornenie, ale naozaj nie je skrutkovač ako skrutkovač. Najmä, ak sa pozorne pozrieme na ich hroty.

Najčastejšími skrutkovými hlavičkami sú ploché a krížové. Ploché sa delia len podľa veľkosti a postupne odchádzajú do histórie. Nie sú totiž schopné udržať potrebnú priľnavosť a práca s plochým skrutkovačom vyžaduje cvičenú ruku. A nemyslíme tu vycvičené predlaktia. Je treba udržiavať stálu adhéziu – skrutkovač sa zo skrutky rád samovoľne vysúva, je to skrátka otrava. Najmä v masovej výrobe sa vyžaduje čosi iné.

Krížové skrutkovače tiež nie sú všetky rovnaké. Rozoznávame jednoduché krížové skrutkovače (alebo aj Philipsy, PH) a skrutkovače Pozidrive (PZ). Posledne menované majú v rohoch kríža malé výstupky, pre dokonalejšiu fixáciu. Technicky je možné jedny aj druhé zameniť. Ak však skrutkujete často, lepšie urobíte, keď si pre istotu zadovážite oba typy skrutkovačov.

Ešte modernejším typom skrutkovačov sú šesťhrany. Buď vonkajšie alebo vnútorné. Ich rozmer sa nedá pomýliť. Malý sa prešmykuje, veľký sa nedá nasadiť. Šesťhranným tvarom je aj Torx. Jedná sa o hviezdicový tvar s oblými oblúkmi aj hrotmi.

Ak sa vo vašej dielni objavujú rôzne typy strojov a očakávate rozdielne skrutky, bude dobrým riešením kúpiť si namiesto sady skrutkovačov radšej sadu bitov rôznych tvarov a veľkostí s račňovým skrutkovačom, prípadne aj uhlovú račňu a skrutkovač na bity s rúčkou v tvare písmena T. Dobrou voľbou pri väčšom objeme prác sú aj elektrické a akumulátorové skrutkovače rôznych tvarov a výkonov.

Ak navyše plánujete pracovať s elektrinou, zaobstarajte si určite sadu skrutkovačov, kde je rúčka od drieku izolovaná podľa normy EN 60900. Takýto skrutkovač by mal byť na rukoväti primerane označený. Nezabudnite vždy používať správnu veľkosť bitu či skrutkovača. Ak nie je možné povoliť skrutkovačom niektorý spoj, namiesto násilného vykrúcania skúste radšej použiť väčší bit.