Home / Bývanie / Grily, kotlíky – grily, kotlíky, pokrievky na kotlíky

Grily, kotlíky – grily, kotlíky, pokrievky na kotlíky

Príchod leta oznamuje vždy niekoľko javov. V prvom rade je to teplota, ktorá stabilne prelezie latku 20 stupňov Celzia cez deň a 10 stupňov v noci. Čím vyššie, tým viac leto. Na tento jav nadväzuje zmenšovanie plochy tela pokrytej oblečením. Niekedy tlieskame, niekedy používame dlane skôr na zakrytie očí.

Tretím javom, ktorý oznamuje príchod leta, sú katalógy supermarketov, ktoré ponúkajú rozšírený sortiment piva a okrem neho aj sortiment všemožných mäsových výrobkov a polotovarov, určených na grily.

A keď vravíme o ponuke grilovacích špecialít ako o veľkej, ponuka grilov nie je tiež najmenšia.

Grilovať sa dnes nemusí len vonku v záhrade či na terase. Ponuka grilov obsahuje aj typy poháňané elektrickou energiou. A tie je možné – samozrejme pri dobrom vetraní – používať aj v interiéri v prípade, že počasie nevyjde podľa predpovede.

Aj ak nedisponujete pozemkom s rozlohou texaského ranča, nemusíte zúfať – určite si vyberiete z ponuky malých grilov. V posledných rokoch prichádzajú výrobcovia aj celkom zábavnými zlepšovákmi či tvarmi. Dodávajú napríklad grily v tvare obyčajného vedra – ale vedra v pestrých farbách. A samozrejme, takýto miniatúrny gril má ako správne vedro aj rúčku pre jednoduché prenesenie.

Od minigrilov, ktorých priemer nie je často väčší ako väčší tanier je smerom nahor výber takmer neobmedzený. Hornú hranicu tvoria grily s rozlohou kuchynského stola, vybavené krytmi, snímačmi teploty, postrannými stolíkmi, vešiakmi a poličkami na ukladanie náradia… Skrátka sú to Maybachy medzi grilmi.

A keď si už budete vyberať gril, nezabudnite na to, že gril nie je to jediné, čo budete potrebovať. Určite si overte, či sa v dodávke nachádza aj grilovacie náradie. Ďalšie príslušenstvo je viac-menej voliteľné, ale čím viac ho budete mať, tým širšie budú vaše grilovacie možnosti. Nezabudnite teda na tácky, prípadne grilovací kameň a samozrejme, aj na poriadnu dávku grilovacích brikiet. A nezabudnite ani na dobrú ochrannú rukavicu – chňapku.

Ak zvažujete kúpu kotlíka na guláš, možnosti výberu nebudú až také veľké ako pri griloch, ale predsa sa budete rozhodovať, či si kúpiť nerezový alebo smaltovaný kotlík na guláš a ak si už vyberiete jednu z možností, budete zvažovať potrebnú veľkosť. Tretím dôležitým rozhodnutím je zváženie použitia – resp. upevnenia nad tepelný zdroj – v tomto prípade bohužiaľ len otvorený oheň. Skladacia oceľová trojnožka je štandard, ale rovnako dobre treba zvážiť používanie kotliny.

V prípade kotliny má zákazník tiež niekoľko možností výberu. Okrem materiálu, z ktorého je vyrobená (zvyčajne čierny plech alebo nerez) je možné vybrať si z viacerých veľkostí.

A samozrejme, podobne ako u hrncov, aj pri kotlíkoch je vhodné vybrať si rovno aj pokrievku na kotlíky. Predsa len, otvorený oheň vytvára až príliš veľa možností na tepelné straty a ich zníženie  je v tomto prípade viac ako vhodné.