Home / Bývanie / Prečo by ste mali začať používať bidet

Prečo by ste mali začať používať bidet

Prečo by ste mali začať používať bidetBidety sú rozšírené vo väčšine krajín sveta, no nie sú dostupné na Slovensku aj napriek výhodám, ktoré bidety ponúkajú v porovnaní s toaletou. Kúpeľňa a záchod sú pre väčšinu ľudí tabu v diskusiách a len málokto sa rozpráva o svojich hygienických zvykoch s inými ľuďmi.

Je možné, že najprv sa vám myšlienka používania bidetu bude zdať smiešna, alebo čudná. Skúste si však prečítať nasledovné výhody bidetu a skúste zhodnotiť potom.

Lepšia osobná hygiena

Potom, čo po vykonaní potreby použijete suchý toaletný papier, stále nie ste úplne čistý a trochu nečistoty ostane na vašej pokožke. Bidet poskytuje vodu, ktorá odstraňuje akékoľvek pozostatky nečistôt.

Každý model bidetu je iný a majú rozdielne funkcie, ktoré si môžete vybrať podľa typu modelu. Niektoré verzie ponúkajú funkciu vyhrievaného sedenia. Pre množstvo z nich bidetová sprška poskytuje teplú vodu, ktorá je očisťujúca a upokojujúca. Môžete nájsť dokonca modely, ktoré fúkajú teplý vzduch potom, čo sa opláchnete.

Toaletný papier vás nedokáže očistiť rovnako dobre ako voda, čo môže v konečnom dôsledku spôsobiť nepríjemný pocit svrbenia.

Bidet je ekologický

Priemerný Slovák spotrebuje približne 23 kg toaletného papiera ročne. Pri počte 5,4 milióna obyvateľov vychádza celoslovenská spotreba na neuveriteľných 124,2 milióna kg toaletného papiera. Pri úvahy, že na 1 kg papiera je potrebné 2-3 kg dreva je to veľká záťaž na prírodu.

Naproti tomu  bidet púšťa pri čistení cez bidetové sprchové hlavice iba vodu, kvôli čomu má ekologickú výhodu. Pri balení, preprave a ďalších faktoroch sú náklady nepoužívania bidetu pre prírodu vysoké. Bidet je tak ekologickejšia voľba.

Znižuje náklady domácnosti 

Používať bidet je skvelý spôsob ako ušetriť peniaze, zatiaľ čo pomáhate prírode. Stále môžete použiť malú časť toaletného papiera na uschnutie, zatiaľ čo sa umyjete, no použijete iba frakciu v porovnaní s tým, kebyže nepoužívate bidet.

Dôvodov na používanie bidet je viacero a každý je sám o sebe dostatočný na to, aby presvedčil človeka o jeho používaní. Či už ide o hygienu, cit k prírode, alebo peniaze, všetko sú to faktory, ktoré hrajú v prospech tohto zariadenia.