Home / Bývanie / História matracu, od lístia na kameňoch po súčasné pohodlie

História matracu, od lístia na kameňoch po súčasné pohodlie

História matracu, od lístia na kameňoch po súčasné pohodlieVšetci milujeme tráviť čas na posteli viac ako čokoľvek, čo robíme. Po náročnom a únavnom dni v kancelárii sa k posteli vždy vrátite a čaká na vás. A vy na tom radi spíte. Zaujímalo vás však niekedy, kto vymyslel matrac a ako sa dostal do súčasnej podoby?

Väčšinu života trávime spánkom. Samozrejme, kde a na čom spíme, je nevyhnutnou súčasťou našej kvality života. Matrace sú najbežnejším posteľným materiálom, ktorý ľudia používajú na celom svete. Zriedka o tom premýšľame a berieme to ako samozrejmosť. Ale ako sa to stalo a ako sa vymyslel, zostáva presvedčivým príbehom, ktorý čaká na vypočutie.

Vývoj matracov sa začal, len čo človek opustil svoje kočovné cesty a začal sa usadzovať v jaskyniach. No od kameňov s lístím v dobe kamennej, po moderný matrac materasso si tento vynález ľudstva prešiel dlhou a náročnou cestou.

Vynájdenie matracu

Bolo to v 18. storočí, keď sa matrace začali vyrovnávať so súčasnými náprotivkami. Ako náplň sa použila bavlna a vlna a neskôr obsahovali položky ako vlásie a kokosové vlákna. Okolo roku 1850 vznikli liatinové pružinové postele. Spočiatku sa táto technológia používala na sedadlách pre kreslá, z ktorých sa vyvinula do koncepcie pružinového lôžka cievky.

Heinrich Westphal vynašiel v roku 1871 prvé pružinové matrace v Nemecku. Bohužiaľ však za svoj vynález nikdy nemal veľa uznania ani peniaze a dni strávil v chudobe. Trvalo viac ako 60 rokov, kým jeho vynález bol akceptované obyčajným človekom.

Evolúcia matracu

Matrace so zabudovanou maticou, ktoré vymyslel Heinrich, sa nestali zo dňa na deň. Bol to výsledok evolúcie, ktorý začal už v dobe kamennej. Slovo „matrac“ je odvodené z „materas“, čo znamená príslušenstvo na spanie na podlahe.

Neolitické časy

Od neolitu používali ľudia na spanie kamene pokryté trávou, slamou a zvieracou kožou. Myšlienka použitia výplne vo vnútri matracov sa vyvinula okolo roku 3 000 pred našim letopočtom. V Perzii sa na účely podstielky používala kozia koža naplnená vodou. Ľudia v Egypte zas na náplň matracov používali palmové listy a konáre. Neskôr matrace zaznamenali mnoho zmien v priebehu času.

Renesancia

Počas renesancie 15. storočia bola predstavená súčasná forma matracov, kde vznikali dlhé tenké vrecia alebo vrecká plnené bavlnou, perím, listami. Ako poťahy boli použité materiály ako hodváb a zamat a položky boli celkom luxusné.

V 16. storočí vznikli drevené plošiny pripomínajúce postele. Vo vnútri matracov použitých počas tejto doby sa použila mäkká výplň.

Moderná podoba matracu

Latexové gumové matrace boli najdrahším typom matracov, ktoré sa dostali na trh v roku 1929. V tomto čase sa začali používať vreckové a vnútorné matrace. Dokonca aj NASA vyvinula materiál známy medzi ľuďmi ako pamäťová pena v roku 1960.

Koncept sa naďalej menil a vyvíjal a viedol k tomu, čo máme teraz. Dnes nájdeme rôzne typy vlákien, latexu a polyuretánu, ktoré zabezpečujú lepší komfort a podporu. Napríklad matrace s pamäťovou penou ako materasso sú pohodlnejšie a vydržia dlhšie, vďaka čomu sú obľúbené v mnohých domácnostiach.