Home / Šport / Je reálne vybrať jeden globálne najoľúbenejší šport?

Je reálne vybrať jeden globálne najoľúbenejší šport?

Vo väčšine prípadov je to tak, že keď máte radi šport, nie je to obmedzené len na jeden z nich, ale máte radi hneď viacero športov. To je prirodzené, pohyb, fyzické vypätie, súťaživosť či parádna atmosféra. Prakticky každý šport má čo to do seba, vie niečím zaujať a musíte sa naň pripravovať iným spôsobom. My sa na najbližších riadkoch pokúsime analyzovať to, či je vôbec reálne, aby sme vybrali jeden jediný šport, ktorý je globálne najpopulárnejší.

Keď sa opýtate Kanaďanov, povedia vám, že najpopulárnejším športom je hokej. Potom prejdete niekoľko kilometrov do Spojených štátov amerických a tam vám povedia americký futbal, prípadne bezjbal. V Španielsku, Taliansku, Nemecku alebo Anglicku bude odpoveďou jednoznačne futbal, ten náš európsky, ktorí Američania volajú soccer. V Estónsku, Litve či Lotyšsku by ste možno boli prekvapení, keby vám povedali basketbal alebo florbal. Asi viete, kam týmto smerujeme. Ako hovorí jedno slovenské príslovie – iný kraj iný mrav. Skutočne – v rozličných častiach sveta sú názory na to, ktorý šport  je ten najlepší, rozdielne. A tak by to podľa všetkého mali byť.

Avšak, aj keď sa to nemusí zdať, jednotlivé športy medzi sebou súťažia. Prečo je tomu tak? Odpoveď je jednochušia, ako by ste si možno mysleli – financie. Áno, akokoľvek veľký môže byť globálny trh, každý šport si v celosvetovom meradle odkrajuje zo sponzorských peňazí či vysielacích práv svoj podiel. Napríklad, pravdepodobne ťažko by ste hľadali nadšených Afričanov, ktorí by pozerali hokejové zápasy NHL, pričom rovnako je vylúčené, že by väčšina obyvateľov v Európe uprednostnila americký futbal pred tým tradičným. Iná krajina, iný trh, ale keď prídu podujatia ako majstrovstvá sveta či majstrovstvá jednotlivých kontinentov, máme čo porovnávať.

Keď sa pozrieme na štatistiky a to, koľko ľudí na svete pozerá aký šport, prípadne, kde prúdi koľko financií, dostaneme pomerne jednoznačného víťaza. Futbal. Áno, nádherná hra, ako povedal kedysi dávno legendárny Brazílčan Pelé. Futbal je celosvetovou športovou jednotkou a taktiež športom, na ktorý sú najčastejšie robené športové tipy, veď kluby ako Real Madrid, FC Barcelona, Manchester United, Juventus Turín alebo Paríž Saint-Germain, poznajú aj ľudia, ktorí sa futbalu či športu vôbec nevenujú. Ľudia robia radi predpovede na to, kto vyhrá prestížne súťaže ako Liga majstrov či Európska liga, rovnako tak na to, kto získa tituly v národných ligách alebo kto zostúpi. Je to naozajstný fenomén. Rovnako tak mená ako Lionel Messi, Cristiano Ronaldo či Lionel Messi. sú veľmi známe V čase majstrovstiev sveta, ktoré sa konajú raz za štyri roky sú zas pri televíznych obrazovkách miliardy fanúšikov.

Tým sa podľa všetkého nemôže pochváliť žiaden iný šport. Samozrejme, sú krajiny, kde futbal nie je číslom jeden, ale futbal sa hrá skutočne takmer všade. Jeden z dôvodov, prečo sa tak deje, je to, že naň potrebujete iba loptu a nohy. Prípadne nepotrebujete ani tú loptu, veď každý z nás hral už futbal aj štýlom, že loptu suplovala poskladaná plechovka alebo vrchnák, prípadne čokoľvek malé do čoho sa dalo kopať. Futbal je šport, v ktorom sa môže nájsť naozaj veľa ľudí na celom svete, pretože nie je potrebná drahá výstroj ani špeciálny povrch. Veď nemálo hviezd z Južnej Ameriky, predovšetkým z Brazílie, pochádza zo skromných podmienok, kde sa hrával futbal na malom priestore v náročnom prostredí. To následne týchto hráčov dostalo v ostrých zápasoch v Európe do výhody. Nič ich totiž neprekvapilo.