Home / Ľudia / Čo robiť, ak ste ako študent prišli počas koronakrízy o prácu?

Čo robiť, ak ste ako študent prišli počas koronakrízy o prácu?

Takmer každý tretí vysokoškolák je po koronakríze bez práce. Možno medzi nich patríte aj vy. Strata práce však pre vás nemusí byť konečná. Ako to vyzerá po kríze s jednotlivými slovenskými krajmi a na čo sa zamerať, ak si chcete znova nájsť prácu?

Najhoršie je na tom Prešovský kraj

Dotazníkový prieskum vzdelávacieho projektu Praxuj ukázal, že problémy nastali v každom slovenskom kraji. Najhoršie je na tom bohužiaľ Prešovský kraj, kde prišlo o prácu 41 % študentov.

Na druhej priečke sa umiestnila Bratislava, kde sa práce muselo vzdať až 30 % vysokoškolákov a bronzovú priečku obsadil Trnavský kraj, ktorého bilancia sa pohybuje okolo 28 %.

Najlepšie z krízy vyšiel Košický a Žilinský kraj – tam sa muselo s prácou rozlúčiť iba 20 % študentov. A ako je na tom Trenčiansky, Nitriansky a Banskobystrický kraj? V prvých dvoch muselo z práce odísť 25 %, v poslednom to bolo o 2 % viac.

Ako si nájsť prácu a kde sa teraz oplatí pracovať?

Základom je nečakať a nedomnievať sa, že sa situácia zlepší. Ponuky hľadajte každý deň a nebojte sa zaslať svoj životopis aj firmám, ktoré v inzeráte hľadajú superhrdinu. Zamerajte sa aj na iné pracovné oblasti, hoci možno nie sú vaše vysnívané – prinesú vám taktiež určité skúsenosti.

Zaujať vás môže aj remote work, pri ktorej nemusíte nikam dochádzať a smiete pracovať z domova – ponúka to tak možnosť zamestnať sa kdekoľvek. Skúste sa na prácu taktiež opýtať aj kamarátov či rodiny, možno poznajú niekoho, kto hľadá niekoho nového do tímu.

Brigády alebo stáže pre študentov sa objavujú v tomto období hlavne v sektore IT, zákazníckeho servisu, bankovníctva a donáškových služieb. Nezabudnite ani na super pracovnú príležitosť, akou je absolventská prax. Zamestnávateľ za vás nič neplatí a vy získate potrebné znalosti a prax.

Práca počas štúdia prináša veľa výhod

Ešte stále premýšľate nad tým, že si budete popri štúdiu na vysokej škole privyrábať? Neváhajte. Podľa spoluzakladateľa projektu Praxuj Jozefa Gašparíka totiž údaje potvrdzujú, že študenti pracujúci už cez vysokoškolské štúdium sa neskôr lepšie uplatnia na trhu práce.

Aké výhody prináša práca počas štúdia?

  • prínosné “oťukanie” sa vo vysnívanom odbore
  • privyrobenie si počas študentského života
  • šanca nasporiť si niečo do budúcna
  • osvojenie si základných pracovných návykov a morálky
  • získanie množstva skúseností a kontaktov
  • možnosť zamestnať sa v danej firme na plný úväzok, ak sa im počas štúdia osvedčíte
  • príležitosť spracovať svoju diplomovú prácu so svojím nadriadeným

Nečakajte teda na zázrak a vyskúšajte prácu alebo stáž už počas štúdia. Máte tak šancu lepšie sa uplatniť a popritom zistiť, čo vás v pracovnom živote bude naozaj baviť.