Home / Bývanie / Čo všetko by ste mali vedieť pred výberom detskej postieľky

Čo všetko by ste mali vedieť pred výberom detskej postieľky

Odborníkov na detské postieľky sme sa opýtali na základné rady a tipy pre výber správnej postieľky. Prinášame vám preto sumár hlavných bodov, ktoré vás pred samotnou kúpou správne nasmerujú.

Rozmery postieľky

Najčastejšie rozmery postieľky sú 2 – 140 x 70 centimetrov a 120 x 60 centimetrov. Postieľku zakúpite od vybraných značiek tiež oválnu rôznych rozmerov. Pre novorodenca si môžete kúpiť aj kolísku, ktorá sa predáva najčastejšie v rozmere 90 x 40 centimetrov.

Polohovací rošt

Zakúpiť môžete postieľku s polohovacím roštom alebo bez polohovania. Detské postieľky s polohovacím roštom sú určené pre novorodencov, sediace dojčatá aj chodiace batoľatá. Princíp je postavený na tom, že na bokoch postieľky sú vyvŕtané otvory v 3 až 6 úrovniach, napríklad 10 centimetrov od zeme, 30 centimetrov od zeme a 60 centimetrov od zeme. Rošt je možné umiestniť do týchto polôh podľa vašich potrieb.

Sťahovacia bočnica

A čo postieľky so sťahovacou bočnicou? Táto možnosť prináša isté pohodlie pri vyberaní dieťaťa z postieľky, ale na druhej strane vyššie nároky na prevedenie, cenu a bezpečnosť. Ak má posteľ sklápacie bočnice, je vzdialenosť medzi vodiacou tyčou sklápacieho mechanizmu a tyčkou postieľky od 0 do 7 mm alebo sa pohybuje medzi 12 mm a 25 mm.

Na čo sa pri výbere obzerať – praktické rady

  1. Zamyslite sa nad tým, ako dlho bude dieťa v postieľke spať. Budete ju používať iba v novorodeneckom veku alebo naopak bude iba pre batoľa? Niektorí rodičia majú pri sebe deti v posteli do jedného rok, iní od jedného roku, ďalší nechávajú deti spať len v detskej postieľke až do 3 rokov.
  2. Vyberte miesto, kde postieľka bude ešte pred zakúpením. Novorodenec a kojenec v postieľke leží alebo sedí. Batoľa sa bude snažiť prekonať zábrany a preskúmavať okolie. Približne 40 centimetrov od postieľky na každej strane by mal byť voľný priestor. Deti ťahajú za záclony, závesy, búchajú do kúrenia, ťahajú zásuvky.
  3. Veľkosť postieľky sa odvíja od možností umiestnenia. Ak máte malú spálni, kde bude dieťa spať, zvolíte pravdepodobne malú postieľku. Zakúpiť môžete tiež posteľ, ktorú je možné umiestniť k posteli rodičov. Malé postieľky vydržia zhruba pol roka. Potom sa začne dieťa premiestňovať a prelezie do postele rodičov. Ak chcete dieťa v jeho postieľke udržať aspoň rok a pol, kúpte rozmer minimálne 120 x 60 centimetrov. Batoľa vie z postele vyliezť. Akonáhle sa tak stane, je na čase presunúť ho do veľkej postele do detskej izby.