Home / Móda / Parfém pre mužov ako darček: ako pri výbere postupovať?

Parfém pre mužov ako darček: ako pri výbere postupovať?

Dômyselne vybraný parfém podčiarkne mužskú osobitosť a dodá telu tú správnu iskru. Chcete prekvapiť svojho partnera praktickým darčekom, ale máte obavy, že siahnete vedľa? Držte sa našich 3 osvedčených rád, ktoré vám výber pánskeho parfému uľahčí.

Vôňa ako druhé šaty

Vône už dávno nie sú len doménou žien a ich mužské náprotivky to dobre vedia. Nie nadarmo sa hovorí, že parfémy sú ako druhé šaty: na spoločenských udalostiach okamžite vyniknete v dave, zatiaľ čo na večierkoch upútate pozornosť opačného pohlavia. Preto si na výbere vône dávajú záležať aj príslušníci mužského pokolenia.

Parfém pre mužov ako darček: ako pri výbere postupovať?Nielenže rovnaký parfém vonia na každom mužovi inak, čo je dané rozdielnym pH pokožky aj životným štýlom, ale zároveň by mal odrážať jeho povahu aj záľuby. Aby ste pánske parfémy dokázali rozlíšiť a vybrali správne, je potrebné zohľadniť aj ďalšie kritériá.

1. Druhy vôní

V prvom kroku si ujasnite, aká vôňa bude pre vášho partnera tá pravá. Ponúka sa niekoľko možností:

  • Citrusová vôňa – vyrába sa z citrusov alebo zelených lístkov. Sú vhodné pre milovníkov ľahších osviežujúcich tónov alebo pre mužov mladých vekom aj duchom.
  • Kvetinová vôňa – drevité a korenené tóny majú v obľube romantické duše. Správne vybraný parfém znásobí čaro okamihu pri spoločnej prechádzke alebo nad pohárom vína.
  • Športová vôňa – aróma byliniek, citrusov alebo morské tóny ocenia náruživí športovci, ktorí sa chcú aj po fyzickom výkone cítiť v spoločnosti sviežo.
  • Luxusná vôňa – nároční gentlemani si potrpia na vôňu kože, tabaku alebo medu. Ide o cenovo náročnejší tovar, preto radšej počítajte s vyššími výdavkami.

2. Intenzita vôní

Dôležitým parametrom je tiež koncentrácia vonných zložiek. Hoci členenie vôní je pomerne rozmanité, väčšinou si vystačíte so základným delením nižšie:

  • Parfémy – silne koncertované prípravky, ktoré obsahujú priemerne 15-40 % vonných zložiek. Zvyčajne postačí naniesť na kožu len niekoľko kvapiek a po zvyšok dňa máte vystarané.
  • Parfémové vody – oproti parfémom ponúkajé len 8-15% podiel vonných esencií. Po aplikácii vydržia 6 až 8 hodín. Páni tak stihnú vybaviť väčšinu pochôdzok bez toho, aby sa museli obávať, že im vôňa predčasne vypovie službu.
  • Toaletné vody – skvelá voľba do parných letných dní, ktoré si žiadajú menej intenzívnu, osviežujúcu vôňu. Toaletné vody obsahujú len 4-8 % vonných zložiek a nanášajú sa opakovane aj počas dňa.
  • Kolínske vody – majú najnižšiu koncentráciu vonných esencií (3-5 %) a používajú sa na telo aj oblečenie. Pokiaľ ju u partnera v kúpeľni objavíte, dosť možno ju využíva aj ako vodu po holení.

3. Osobná skúsenosť

Záverom jedna dôležitá rada: skúste svojho muža nenápadne vyspovedať, akým druhom vôní dáva prednosť. V prípade, že sa k prevereným značkám parfémov opakovane vracia, možno vám (nevedomky) najlepšie poradí on sám.

Ak stavíte na istotu, ušetríte si vrásky pri návšteve parfumérie a zároveň obdarovaného potešíte ideálnym kozmetickým doplnkom bez toho, aby ste pokazili očakávaný moment prekvapenia.