Home / Ostatné / Stavebné stroje v lete: na tieto servisné úkony nezabudnite

Stavebné stroje v lete: na tieto servisné úkony nezabudnite

Stavebné stroje v lete: na tieto servisné úkony nezabudniteLetná stavebná sezóna je čas, kedy sa stavebné stroje využívajú najčastejšie a najintenzívnejšie. Dôsledkom toho sú aj vysoké nároky na ich údržbu. Pozreli sme sa na zopár servisných úkonov, na ktoré by ste v lete nemali zabúdať.

Základom pre stavebné stroje je chladenie

V lete zažívajú nápor všetky spaľovacie motory – od tých v motocykloch, automobiloch, až po stavebné stroje. Ich teploty môžu pri vysokom zaťažení stúpnuť až do takých výšok, že môžu motor poškodiť.

Počas horúcich letných dní je teda nevyhnutné, aby ste mali v poriadku chladiacu sústavu stavebného stroja. To obnáša včasnú výmenu chladiacej kvapaliny, kontrolu chladiacej sústavy a jej následné čistenie a opravy netesností. Nevyhnutné je tiež čistenie chladičov od nečistôt.

Máte vymenený olej?

Podobne ako chladiaca, aj mazacia sústava motora stavebného stroja dostáva v lete poriadne „na frak“. Vždy sa preto uistite, že na mazanie motora používate oleje odporúčané výrobcom a dodržiavate intervaly ich výmeny, vrátane výmeny filtrov.

Nesprávne zvolený olej s nedostatočnými parametrami sa prejaví negatívne pri vysokom zaťažení stroja. Stúpajúca teplota pri vysokej záťaži môže spôsobiť potrhanie olejového mazacieho filmu na stenách valcov, ale aj v iných komponentoch ako napr. v turbodúchadle. Olej teda stratí mazaciu schopnosť, pričom následné poškodenie býva pre motor fatálne (zadretie).

Ak si plánujete zaobstarať použité stroje, výmena oleja je prvý servisný úkon, ktorý by ste mali vykonať.

Čistite stroj pravidelne

Intenzívne nasadenie stavebných strojov počas letnej sezóny znamená aj ich znečistenie. Voda, vlhkosť, blato a nečistoty sú zároveň spúšťačmi korózie. Je síce pravda, že napr. stavebné stroje Caterpillar majú odolnú povrchovú úpravu do najnáročnejších podmienok. Korózia je však proces, ktorý žiadny kovový materiál skôr či neskôr neminie.

Ak teda chcete čo najviac predĺžiť životnosť vášho stavebného stroja, mali by ste ho od nánosov bahna a nečistôt pravidelne čistiť. Začínajúcu koróziu je vždy dobré ošetriť už v zárodku, v opačnom prípade môže materiálom postupovať skrz-naskrz, podobne ako zubný kaz v zube. Cena za opravu týchto hrdzavých častí sa následne môže vyšplhať na tisíce eur.

Požičovňa stavebných strojov zníži náklady na údržbu

Ak chcete znížiť náklady na údržbu stroja na minimum, riešením je požičovňa stavebných strojov. Umožní vám realizovať zákazky, na ktoré nemáte vybavenie, či posilniť vaše kapacity pre väčšie projekty.