Home / Bývanie / Vedeli ste, že bazén môže zostať cez zimu napustený?

Vedeli ste, že bazén môže zostať cez zimu napustený?

bazén cez zimu

bazén cez zimu

Kontrola a starostlivosť o bazén je dôležitá vo všetkých obdobiach počas roka. Aj keď sa v zime nepoužíva, sú tu viaceré aspekty, na ktoré je potrebné brať ohľad. V údržbe bazéna je zahrnuté aj  napustenie vody v najchladnejších mesiacoch. Ako voda ochráni bazén pred poškodením a na čo všetko treba dávať v zime pozor?

Prečo je hladina vody v bazéne dôležitá?

Suchý a mrazivý vzduch má tendenciu spôsobovať praskliny, trhliny, alebo výrazné pretrhnutie bazéna. Z tohto dôvodu je potrebné nechať vodu v bazéne aj počas silného chladu. U ľudí často dochádza k mylnej predstave, že úplné vypustenie vody v bazéne je najlepšou možnosťou, aby nezamrzol celý. Avšak v skutočnosti sa týmto úkonom predíde poškodeniu. Oprava takýchto škôd by bola veľmi nákladná.

Čistá voda chráni bazén

Jednou z hlavných výhod ponechania vody v bazéne je fakt, že bude chránený pred rôznymi prírodnými živlami, ktoré by mu uškodili. Navyše správny výber účinných chemických látok na zazimovanie skutočne pomôžu bazén udržať v bezpečí počas dlhých zimných mesiacov.

Voda bude čo najčistejšia, keď sa do nej pridajú látky na prečistenie – chce to vyššie množstvo na vytvorenie takzvaného „chlórového šoku“. Čistá voda udrží neporušenú výstelku a ochráni ju pred roztrhnutím. Plachty na bazény následne poslúžia na celkové uzatvorenie a izolovanie pre bazény do zeme, ale aj pre nadzemné bazény.

Pokrok v technológií, ktorý tiež pomôže ušetriť čas pri čistení, je vysávač do bazéna. Automatické vysávače bazénov sú efektívnejšie ako iné tradičné metódy. Ekonomickosť, šetrnosť k životnému prostrediu a jednoduchá prevádzka patria medzi jedny z mnohých benefitov, ktoré so sebou vysávač do bazéna prináša.

Starostlivosť cez zimu: nadzemné bazény a bazény do zeme

Existuje veľa druhov bazénov. Populárnymi sa stávajú oválne bazény, pretože poskytujú ideálnu dĺžku na plávanie a z estetického hľadiska sa do záhrady dokonale hodia. Každý typ bazénu však sprevádzajú rôzne kroky, ktoré je pri zazimovaní potrebné dodržať. Ako zazimovať nadzemné bazény a bazény do zeme?

Bazény do zeme: postup pri zazimovaní

  • Odstráňte všetky nečistoty a namiešajte správny pomer chemikálií
  • Do vody pridajte chemikálie a nechajte ju cirkulovať približne 2 až 4 hodiny
  • Vypustite vodu z bazéna do výšky 1 meter pod skimmer (nádoba zabudovaná v stene bazéna)
  • Odpojte filter, čerpadlo a uložte ich na teplé a suché miesto
  • Pomocou kompresora alebo vysávača odstráňte zvyšnú vodu z potrubia a pridajte nemrznúcu zmes
  • Nasaďte plachtu na bazén a zaistite ju
  • Počas zimy z plachty na bazén pravidelne odstraňujte nečistoty

Nadzemné bazény: postup pri zazimovaní

  • Odstráňte všetky nečistoty a namiešajte správny pomer chemikálií
  • Do vody pridajte chemikálie a nechajte ju cirkulovať približne 2 až 4 hodiny
  • Vypustite vodu 1 meter pod skimmerom a zapojte vratný ventil
  • Kryt skimmera nechajte na dne otvorený, aby ste zabránili hromadeniu vody a jej zamrznutiu v kryte
  • Odpojte filter, čerpadlo a uložte ich na teplé a suché miesto
  • Nasaďte plachtu na nadzemný bazén a zaistite ju
  • Počas zimy z plachty na bazén pravidelne odstraňujte nečistoty

Kontrola hladiny vody počas zimy

Aj po zatvorení bazéna je potrebné cez zimu vykonávať priebežnú údržbu. Overte, či sa hladina vody príliš nezvýšila alebo neznížila. Jedným z najlepších spôsobov, ako zabezpečiť stálu hladinu vody v bazéne, je inštalácia kvalitného krytu na bazén. Ten ochráni bazén pred nahromadením veľkého množstva snehu alebo dažďa.

Pokiaľ niečo nie je v poriadku a musíte dopustiť vodu, nezabúdajte aj na chemické prípravky, aby ste zabezpečili dobrý chemický stav vody počas celej sezóny. Dodržaním uvedených krokov k správnemu zazimovaniu ostane kvalita materiálu nezmenená a bazén bude pripravený na najbližšie letné obdobie.