Home / Bývanie / Robíte plány už na jar? Pripravte bazén po dlhej zime, lahko a stručne!

Robíte plány už na jar? Pripravte bazén po dlhej zime, lahko a stručne!

Čistenie bazéna po zime

Čistenie bazéna po zime

Skôr ako sa bude dať začať užívať vodné radovánky vo vlastnom bazéne, musíme ho dôkladne vyčistiť a uviesť do prevádzky všetky technológie. Aký je dobrý spôsob túto úlohu zvládnuť čo najefektívnejšie?

Začiatkom jari pravdepodobne plávajú vo Vašom bazéne nielen plaváky, ale aj nečistoty. K tomu, aby bolo Vaše súkromné kúpalisko prichystané na novú sezónu, musíte bazén i vodu dôkladne vyčistiť a zapojiť komplet technológiu.

Kedy? Ten správny čas pre jarné sprevádzkovanie bazéna nastáva v okamihu, kedy už v noci nehrozia mrazy a cez deň zahreje slnko vodu približne na 10 stupňov Celzia. Pri vyšších teplotách by sa začali rýchlo množiť riasy, baktérie aj ďalšie nežiadúce mikroorganizmy, čo by celý proces odzimovania bazénu zbytočne skomplikovalo.

Čistenie bazéna po zime

Dôkladné vyčistenie bazéna po zime je základným predpokladom kúpania sa v perfektne čistej vode. Ako na to? Najskôr z bazéna odstráňte plaváky alebo plastové fľaše, ktoré ho počas chladných mesiacov chránili pred poškodením mrazom. Sieťkou s teleskopickým držadlom potom vylovte všetky viditeľné nečistoty – opadané lístie, ihličie, trávu či hmyz. Nakoniec sa pustite do dôkladnej mechanickej očisty všetkých povrchov bazéna. Zbavíte ich tak usadených nečistôt, rias a ďalších mikroorganizmov. Bazénový vysávač vie byť dobrým pomocníkom pre túto časť. Na čistenie stien použite kefu alebo hubku so špeciálnym tekutým prostriedkom a upratovanie dna zverte ručnému či automatickému bazénovému vysávaču. V prípade poškodenej dlažby bazéna vieme využiť leveling system pre opravu jednotlivej dlažby.

Po dôkladnom vyčistení bazéna sa môžete pustiť do sprevádzkovania filtračného čerpadla a príslušenstva, akým je napríklad protiprúd. Skôr ako dopustíte bazénovú vodu, dôkladne zatvorte ventily všetkých prístrojov. Po napustení bazéna už môžete začať pripájať jednotlivé zariadenia pomocou plastového uzáveru s gumenými O-krúžkami. Závit vždy uťahujte až potom ako sa presvedčíte, že sú všetky jeho plochy aj drážky neporušené a čisté. Ešte pred dotiahnutím naneste na tesniace krúžky malé množstvo silikónovej vazelíny, ktorá zabráni ich pretočeniu a zničeniu. Pri skrutkovaní postupujte pomaly a s citom, väčšinou si vystačíte aj bez náradia. Ak by ste použili príliš veľkú silu, mohli by ste závit nadobro poškodiť. Po dostatočne pevnom utiahnutí všetkých závitov opatrne otvorte ventily a starostlivo sledujte, či spoje dobre tesnia. V prípade potreby ich ešte viac utiahnite. Pravidelnú kontrolu tesnosti všetkých spojov opakujte počas celej kúpacej sezóny raz týždenne.

Pred spustením obehového filtračného čerpadla prepnite funkciu šesťcestného ventilu do polohy Filtrácia a presvedčte sa, či je vlasový filter čistý. Kým prístroj zapnete, dôkladne skontrolujte tesnosť všetkých spojov a aj prúdový chránič. Po zapojení protiprúdu sa okrem spojov zamerajte aj na tesnosť ovládacích prvkov a funkčnosť tlačidiel pre zapínanie aj vypínanie. Ak sa pri kontrole tesnenia alebo počas zapájania bazénového príslušenstva stretnete s problémom, ktorý nedokážete sami vyriešiť, obráťte sa na naše odborné servisné stredisko.

Kontrola vody

Po mechanickom vyčistení bazénu a sprevádzkovaní príslušenstva nastáva ten správny čas na starostlivosť o bazénovú vodu. Či už pri nej plánujete využívať chemické prípravky na báze chlóru, solinátor, UV lampu alebo ionizátor, vždy musíte pH vody pravidelne merať pomocou tabletového, kvapkového alebo digitálneho testera. Hodnota pH by sa mala pohybovať v rozmedzí 6,8-7,4 a odporúčame ju merať ráno, pretože počas dňa mierne kolíše v závislosti od počasia i spôsobu využívania bazénu.

Kým počas leta budete upravovať skôr menšie odchýlky pH od ideálneho stavu, po odzimovaní bazéna sa môže stať, že pH vody prekročí referenčnú hodnotu aj o niekoľko jednotiek. V takom prípade je dobré rozložiť si jeho úpravu na viac dní, počas ktorých budete postupne aplikovať príslušné chemikálie. Ak sa v boji proti mikroorganizmom chystáte využívať prípravky na báze chlóru alebo solinátor, musíte pravidelne merať aj koncentráciu chlóru vo vode. Tá by sa v ideálnom prípade mala vojsť do rozmedzia 0,1-0,6 mililitrov na jeden liter vody. Ak plánujete čistiť bazénovú vodu ionizátorom, je dôležité kontrolovať koncentráciu iónov medi, ktoré tento prístroj produkuje na eliminovanie mikroorganizmov.

Po odzimovaní sa môže stať, že voda zmení farbu v dôsledku opätovného dopustenia bazéna alebo v reakcii na činnosť nanovo spusteného príslušenstva, prípadne na použité chemické prostriedky. Nebojte sa, ide o bežný jav. Namiesto aplikácie ďalšej bazénovej chémie alebo zvyšovania výkonu riadiacich jednotiek dezinfekčných prístrojov, odporúčame v tomto prípade predĺžiť filtračné cykly a po každom druhom cykle dôkladne prepláchnuť filtračné médium.