Home / Bývanie / Oprava a údržba drevenej kuchynskej linky: Ako jej predĺžiť životnosť?

Oprava a údržba drevenej kuchynskej linky: Ako jej predĺžiť životnosť?

Oprava a údržba drevenej kuchynskej linky

Drevená kuchynská linka, drevený jedálenský stôl, drevená lavica, či stoličky. Masívne kusy nábytku, ktoré sa ešte aj dnes hodia do rustikálneho alebo vidieckeho štýlu. Zub času sa na nich mohol podpísať a preto už nevyzerajú tak dobre, ako keď boli nové. No nezameniteľná atmosféra a vôňa dreva k nim neodškriepiteľne patria. Sú to hodnotné kusy zariadenia, ktoré si zaslúžia predĺžiť životnosť. Ako na to ??

Pravidelná starostlivosť o kuchyňu

O kuchynský nábytok je potrebné sa pravidelne starať. Však gazdinkám to nie je potrebné pripomínať. Čistota sa v kuchyni udržiava najčastejšie. A raz za čas je dobré celú kuchyňu poriadne vypratať a vyčistiť. Dať preč všetky veci z kuchynskej linky a pracovnú dosku poriadne vyčistiť. Vyložiť obsah kuchynských skriniek, pretriediť ho a skrinky poriadne vyumývať. Dať si záležať aj na čistote kuchynských spotrebičov, jedálenského stola či svietidiel. Potrebné je vyčistiť aj miesta, kam sa pravidelne nedívate – hornú stranu kuchynských skriniek či vnútro digestora.

Toto všetko ste spravili ale aj tak vaša kuchyňa vyzerá staro a nevábne? Možno je čas na jej renováciu alebo refresh !

Oprava a renovácia pracovnej dosky

Pracovná doska na kuchynskej linke je asi najviac exponované miesto v domácnosti. Častým používaním na nej však vzniká veľa zárezov, škrabancov, fľakov po horúcich hrncoch a iných nevzhľadných nedostatkov. Ak máte drevenú pracovnú dosku, mohla napučať pôsobením vody, či získať nepekné mapy pôsobením mastnoty a oleja.

Hĺbkové vyčistenie a renovácia drevenej pracovnej dosky či oprava zničených miest na doske sa dá väčšinou zrealizovať aj bez demontáže.

Oprava a renovácia kuchynskej linky

Ďalším nadmerne používaným miestom v kuchyni je kuchynská linka. Oprava kuchynskej linky väčšinou zahŕňa čelnú stranu kuchynských skriniek, ale opraviť a zrenovovať sa dajú aj kuchynské skrinky samotné. Opäť platí, že ku každému poškodeniu treba pristupovať individuálne. Ináč treba opraviť ryhy, škrabance či obité miesta, ináč treba pristupovať k napuchnutému drevu. Po renovácii však bude vyzerať kuchynská linka ako nová.

Oprava jedálenského stola a stoličiek

Denne používané kusy nábytku, ktoré viackrát za deň chytíme do rúk, sadneme si na ne, oprieme sa o ne. Používaním sú hrany stola obité, na drevenej doske fľaky od jedál, stoličky sú rozvŕzgané. Drobné poškodenia, odlúpnutia, či obité rohy nábytku sa dajú vyretušovať, zatmeliť a opraviť tak, že ich nerozoznáte od nepoškodených častí nábytku.

Oprava nábytku nie je ten posledný krok v starostlivosti o drevený nábytok. Po oprave je potrebné ešte drevo naimpregnovať. Impregnačná vrstva drevo do istej miery ochráni pred ďalším poškodením, rozjasní farbu dreva a prinavráti mu lesk.

Oprava drevenej podlahy

Drevená podlaha dotvára prírodný  vzhľad drevenej kuchyne a jedálenského nábytku. Pri správnej starostlivosti vás drevené podlahy odmenia svojou dlhou životnosťou. Už  na dotyk pôsobia drevené dosky takejto podlahy príjemne a teplo.

Časom sa však takáto podlaha opotrebí, vzniknú na nej rôzne poškodenia po páde predmetov, od opätkov prípadne stratí lesk, alebo zmení svoju farbu,. Oprava drevenej podlahy však za tú námahu stojí. Poškodené miesta je potrebné šetrne opraviť kvalitným tmelom a prípadné farebné nezrovanlosti zafarbiť farbou, ktorú je potrebné ručne miešať, aby sa odtieň čo najviac zhodoval s pôvodným. Nakoniec je potrebné naniesť aj vrchný lak, alebo inú povrchovú úpravu, aby sa drevená podlaha ochránila pred ďalším možným poškodením.

Ekonomické a ekologické riešenie v jednom

Oprava a renovácia drevenej kuchynskej linky a dreveného nábytku nie je možno bežným riešením v dnešnej uponáhľanej dobe. Je však na mieste, ak sa chcete správať zodpovedne a dať opotrebeným veciam druhú šancu. Renovácia vás vyjde podstatne lacnejšie ako kúpa nového nábytku, no okrem ušetrených peňazí pomôžete zároveň životnému prostrediu. A pritom získate vzhľad nábytku, ktorý bude vyzerať a voňať ako nový. Výhodné riešenie vo všetkých smeroch!