Home / Šport / Zdravý pohyb pre čo najaktívnejší dôchodkový vek

Zdravý pohyb pre čo najaktívnejší dôchodkový vek

Zdravý pohyb pre čo najaktívnejší dôchodkový vekZdravý pohyb je dôležitý v akomkoľvek veku, no pravidelný pohyb je dôležitý najmä pokiaľ chcete docieliť čo najlepšiu fyzickú kondíciu aj v staršom veku. Najzdravšia forma pohybu je taká, ktorá vás baví a je vám najbližšia. Nemali by ste sa zaťažovať nadmerne, no mali by ste voliť vyzývavé tréningy, ktoré potrápia vaše telo. Ako pohyb vplýva na naše zdravie a ktorý typ pohybu je potrebné si vybrať?

Šport má pre naše telo blahodarné účinky

Šport má vplyv na jednotlivé súčasti ľudského organizmu a poskytuje tak široké spektrum benefitov. Viaže sa napríklad na zlepšovanie nášho imunitného systému, či posilňovanie funkcie srdcovocievneho systému. V tomto ohľade je skvelou prevenciou kardiovaskulárnych ochorení. Pri dnešnom urýchlenom živote nám tiež pomáha uvoľňovať napätie a redukovať stres.

Väčšina ľudí, ktorí od mlada začnú športovať sa dokážu do vysokého veku o seba postarať a sú fyzicky aktívni. Nemajú problém postarať sa o seba či o svoj dom a tak nie je žiadnym prekvapením vidieť čiperného starčeka ako lezie na rebrík a stará sa o živý plot, či opravuje exteriér domu. Ak je vašou prioritou vedieť sa o seba postarať a mať zdravé telo aj počas vyššieho veku, šport je ideálnou voľbou.

Aký pohyb si vybrať?

Ak si chcete vybrať pohyb, pri ktorom vydržíte, dôležité je vyberať si na základe toho čo vás baví. Pokiaľ patríte medzi kondičných športovcov, určite vás budú viac baviť športy ako je beh alebo napríklad rýchla chôdza. Naopak pokiaľ radi precvičujete svaly bude pre vás vhodné skôr posilňovanie. Treba preto vyberať predovšetkým s ohľadom na vaše preferencie.

Nech si vyberiete akýkoľvek šport, majte na pamäti, že akýkoľvek pohyb je vítaný. Týka sa to ale predovšetkým vedome a zdravo vykonávaného pohybu. Domáce práce, či napríklad práce na záhrade sú síce tiež pohybom, no často používame rôzne náradie a pracujeme v neprirodzených polohách. To má pre naše telo viac negatívnych ako pozitívnych dôsledkov.

Cvičenie samé o sebe je dôležité, no najlepšie urobíte ak si necháte pri vykonávaní jednotlivých cvikov poradiť. Na internete dnes síce nájdete množstvo videí a návodov, no odborníci v tejto oblasti vám pomôžu vykonávať pohyb nielen efektívne, ale aj zdravotné nezávadne. To by mala byť priorita ak si chcete z cvičenia odniesť čo najviac benefitov a teda chcete byť fit do vysokého veku.