Home / Cestovanie / Ako prebieha nalodenie na jachtu?

Ako prebieha nalodenie na jachtu?

Ako prebieha nalodenie na jachtu?Chystáte sa budúci rok na dovolenku na jachte? Okrem výberu plavidla a posádky vás čakajú menšie administratívne povinnosti a cesta do prístavu. Prvým krokom pred samotnou plavbou je nalodenie v maríne. Nalodenie má svoje pravidlá, a preto vám prinášame malý prehľad toho, čo vás v prístave čaká.

Dovolenku vyberajte už na jeseň

Lode na predaj či prenájom si vyberte už na jeseň. V priebehu novembra väčšina agentúr zverejňuje ponuky prenájmu jácht a katamaránov pre účely letných dovoleniek. V tomto období je prenájom cenovo najvýhodnejší. Zľavy sa pohybujú v priemere okolo 20 %. Ak si nejakú loď vyberiete, pripravte sa na to, že od vás agentúra vypýta zálohu. Zvyšok sumy sa dopláca približne mesiac a pol pred vyplávaním. Okrem lode uvažujte nad posádkou, preukaz vodca malého plavidla vám na mori nestačí. V prípade, že nezoženiete niekoho s kapitánskym kurzom vo svojom okolí, budete si musieť najať skippera t.j. kapitána.

Príchod do prístavu

Na miesto vyplávania lode sa asi dopravíte automobilom. Prístavy majú k dispozícii parkovisko, ktoré je však platené. Rátajte s týmito výdavkami. Počas plavby zakotvíte v rôznych prístavoch s rôznym vybavením, niekde máte možnosť vyprať si veci, inde sa dá len natankovať, doplniť pitná voda a zakotviť na nejaký čas. V blízkosti prístavu sa nachádza kancelária agentúry, od ktorej ste si loď prenajali alebo táto agentúra vyšle do maríny zástupcu. Zástupcovi zaplatíte vratnú kauciu a pobytovú taxu.

Kedy prebieha nalodenie

Ak ste nekúpili jachty na predaj, budete sa musieť v termíne dovolenky prispôsobiť agentúre. Vo väčšine prípadov pobyty začínajú v sobotu. V piatok večer by ste mali byť s loďou späť v prístave, pretože sa odovzdáva v sobotu ráno. Vyplávanie je možné v popoludňajších hodinách, keďže je nutné loď vyčistiť. Okrem upratovačiek nabehnú do lode aj technici. Kontrolujú celú loď a odstraňujú prípadné poruchy po predchádzajúcich pasažieroch. V závislosti od toho, v akom stave je loď, je možné vyplávať niekedy už tesne po obede a niekedy až v podvečer. Pred vyplávaním zástupca agentúry skontroluje zmluvu o prenájme, boarding pas a zoznam pasažierov. Následne sa smiete konečne nalodiť. Samotné nalodenie je opäť dlhý proces – batožiny, jedlo, pitie je nutné zaniesť do kabín a poukladať. Večer si konečne oddýchnete a môžete vyraziť na vytúženú plavbu.