Home / Návody / Zdravie psíka závisí od zdravia jeho chrupu

Zdravie psíka závisí od zdravia jeho chrupu

Zdravie psíka závisí od zdravia jeho chrupuKvalitu života a zdravie vášho psíka ovplyvňuje vo veľkej miere stav jeho chrupu. Bohužiaľ veľa majiteľov psíkov venuje ústnej dutine svojho maznáčika len minimálnu pozornosť. Zväčša sa spamätajú, keď je už neskoro a psovi je nutné zuby vytrhnúť. Venujte pozornosť ústnej dutine vášho psíka, čistite mu chrup a ošetrujte ďasná.

Najčastejšie ochorenia zubov psíkov

Výmena zubov

U šteniatok vznikajú problémy so zubami vtedy, keď niektoré mliečne nechcú vypadnúť a stále zuby sa nemôžu dostať von. Nezanedbajte tento problém, pretože stále zuby vyrastú nakrivo a dokonca časom vypadnú. A to už sa môžete rozlúčiť s tým, že by barf strava a tvrdé granule boli pre psa vhodnou stravou.

Zubný kameň

Zubný kameň sa tvorí nielen ľuďom, ale tiež psíkom. Nejde o problém estetiky. Kameň tlačiaci na ďasná môže spôsobiť zápal ďasien alebo vypadnutie zubov. Ďasná poškodené od kameňa psíka bolia a granule pre psov sa pre neho stávajú nepožívateľné. Navyše psovi zapácha z tlamy a nepomáhajú ani žuvacie pamlsky pre psov. Zubný kameň dajte psíkovi odstrániť u veterinára.

Parodontitída – zápal ďasien

So zubným kameňom úzko súvisí zápal ďasien, ktorý je následkom neodstráneného kameňa. Ako sme už spomínali, pes môže prísť o zuby. A nielen to, pretože parodontitída napáda i iné orgány v tele. Baktérie z ďasien sa totiž prenesú do krvného obehu a u starších psov môžu spôsobiť zlyhanie orgánov.

Ako sa starať o chrup psíkov

Možno vás po prečítaní predchádzajúcich riadkov chytila panika a rýchlo prezeráte psovi chrup. Nestačí však len prezerať. O chrup psa sa musíte starať už od šteniatka. Žuvacie kosti a špeciálne granule vo väčšine prípadov nestačia. Kúpte psovi kefku a pastu na zuby. Každý večer sa mu snažte dôkladne umyť všetky zuby. Chce to len cvik a na umývanie si vy i psík postupne zvyknete. Chrup psa dokáže čistiť a spevniť už spomínaná barf strava resp. surové kosti. Zakúpiť sa dajú tiež spreje na zuby a olejíčky, ktoré sa nanášajú na chrup a ďasná. Na odstránenie už vytvoreného zubného kameňa sú najnovším trendom ultrazvukové kefky. Čistenie s takýmito kefkami sa realizuje u veterinára a nutné je absolvovať minimálne tri sedenia. Poslednou možnosťou je ultrazvukové čistenie chrupu v celkovej anestézii. Ide však o procedúru pre psa i pána stresujúcu.