Home / Bývanie / Podľa čoho si vyberať bezpečnostné vchodové dvere, aby sme mohli pokojne spávať?

Podľa čoho si vyberať bezpečnostné vchodové dvere, aby sme mohli pokojne spávať?

Podľa čoho si vyberať bezpečnostné vchodové dvere, aby sme mohli pokojne spávať?Vojsť do vlastného bytu a takmer ho nespoznať? Áno, tieto situácie sú bežné a nedejú sa len v období, keď odcestujete na dovolenku. Zlodejské živly nezastaví nič, jedine kvalitné zabezpečenie domácnosti. Senzory, detektory pohybu, ale aj kvalitné bezpečnostné dvere sa stanú vašou osobnou strážou, stačí nájsť tie správne.

 

Prečo staviť na bezpečnostné dvere

Žijete v rušnej mestskej časti alebo naopak v pokojnej odľahlej štvrti, kde je oveľa ľahšie sa k niekomu vlámať? Nechávate doma maloletých alebo starších a nevládnych rodinných členov často osamote? Tieto momenty nám dokážu prihodiť pár starostí navyše.

Neustále kontrolovanie, či sú v poriadku, je namieste najmä v prípade, ak domácnosť nie je vybavená kvalitnými vchodovými dverami. Osoby, ktoré by mohli vedieť o ľahkej koristi, sa s bežnými vchodovými dverami ľahko popasujú. Ani nepomyslieť na to, čo všetko by sa mohlo stať vašim najdrahším, ktorí by sa v daný moment nachádzali doma.

Bezpečnostné vchodové dvere sú na rozdiel od klasických vchodových dverí schopné odolať násilnému vniknutiu cudzích osôb, či by chceli dvere vykopnúť alebo inak narušiť uzamykací mechanizmus. Sú vhodnou voľbou do bytov aj rodinných domov, avšak samozrejmosťou je ich odborná inštalácia.

Kritériá pri nákupe bezpečnostných dverí

Pri kúpe kvalitných bezpečnostných dverí sa obráťte na renomovaných predajcov. Dvere by mali spĺňať najnovšie bezpečnostné normy, dôkazom čoho bude aj certifikát vydaný k výrobku. Základom vašej spokojnosti budú dvere označené minimálne 3. bezpečnostnou triedou, tie sú vhodné najmä do bytov. Na dvere označené nižším číslom bezpečnostnej triedy radšej ani nepozerajte. Pre rodinné domy sa odporúčajú bezpečnostné vchodové dvere s triedou vyššou ako 3.

Konštrukčne sú dvere do bytov a domov zostavené rovnako, rozdiel je len v tom, že zatiaľ čo bezpečnostné dvere do bytu sú chránené pred nepriazňou počasia a vlhkosťou tým, že sa nachádzajú vnútri paneláku, vchodové dvere na dome sú priamo v exteriéri, a teda na ne občas prší, svieti na ne slnko alebo sa musia vyrovnať so zmenami teplôt.

Rozdiel medzi klasickými a bezpečnostnými dverami

Na bezpečnostných dverách je skvelé to, že ich takmer nerozoznáte od bežných dverí, rozdiel pocítite len pri manipulácii s nimi, pretože vďaka využitiu kvalitných materiálov sú oveľa ťažšie. Dekor dverí ľahko prispôsobíte bytu aj fasáde domu.

Aj laik však vie povedať, že najväčší rozdiel medzi bezpečnostnými a klasickými vchodovými dverami spočíva vo viacbodovom uzamykacom mechanizme a v odolnej oceľovej konštrukcii dverí. V prípade bezpečnostných dverí hovoríme o špeciálne upravenej zárubni, originálnej bezpečnostnej vložke a bezpečnostnom kovaní.

Okrem toho, že bezpečnostné dvere odolajú vlámaniu, izolujú domácnosť pred hlukom a chladom/teplom, čo je v prípade bývania v paneláku cenná informácia. Ak sa bavíme o kritériách výberu takýchto dverí, zavážiť tiež môže spôsob ovládania dverí – či to bude klasicky kľúčom, odtlačkom prsta, kartou, alebo pomocou aplikácie…

Pri výbere bezpečnostných vchodových dverí vás tiež môže zaujímať, či má produkt protipožiarne vlastnosti. Protipožiarne dvere skutočne dokážu natiahnuť čas a v prípade nešťastia vám dajú pár minút navyše, aby ste dokázali z priestorov zachrániť, čo potrebujete. Nešetrite tam, kde netreba, a radšej investujte do vášho bezpečia.

 

Zdroj: freepik.com