Home / Vyberáme / Školská taška ovplyvňuje zdravie chrbtice dieťaťa. Ako ju vybrať a nosiť správne?

Školská taška ovplyvňuje zdravie chrbtice dieťaťa. Ako ju vybrať a nosiť správne?

Školská taška ovplyvňuje zdravie chrbtice dieťaťa. Ako ju vybrať a nosiť správne?Ak sa chystáte kupovať školskú tašku pre dieťa, mali by ste zvážiť niekoľko dôležitých faktorov. Nejde len o pohodlie a dizajn, ale aj o zdravie. Dlhodobé nosenie nevhodného školského batohu časom vedie k bolestiam chrbtice. Ako nájsť ten správny?

Zdroj: freepik.com

Chystáte sa vyberať školskú tašku pre žiaka 1. stupňa základnej školy? V tom prípade by mala spĺňať niekoľko podmienok. Základom je pevnosť a odolnosť. Pre zaistenie pohodlia a správneho nosenia sú dôležité široké popruhy, ale aj výška tašky.

Náš tip: Spodná časť tašky by mala siahať do úrovne horného okraja panvovej kosti. Uistite sa, že popruhy sú pevne stiahnuté, aby dieťaťu taška nepadala z ramien a aby nebola príliš úzka.

Aby detský chrbát netrpel…

Hmotnosť školskej tašky je dôležitá z hľadiska správnej ergonómie. Vo všeobecnosti platí, že prázdna aktovka pre prvákov by mala vážiť asi 1200 gramov. Čo sa týka žiakov 2. stupňa, odporúčaná hmotnosť školskej tašky je 1400 gramov.

Vaše dieťa by malo v školskej taške nosiť výlučne učebnice a pomôcky, ktoré práve potrebuje. Ak by nosilo zbytočne veľa školských potrieb, chrbtica by trpela pod náporom zvýšenej hmotnosti.

Zdravie je prvoradé

Samozrejme, že školskú tašku treba vyberať aj s ohľadom na estetiku, no tá je až na poslednom mieste. Najskôr sa zamerajte na dôležitejšie faktory – hmotnosť, odolnosť a kvalitu prevedenia. Keď narazíte na ideálne parametre, až potom sa poraďte so svojím školákom o dizajne. Školské tašky sú však dnes vyrábané tak, aby zaujali žiaka už na prvý pohľad. Z praktického hľadiska odporúčame tmavšie farby, na ktorých až tak nevidno nečistoty.

Dôsledky nosenia nevhodného školského ruksaku

Zaujímalo by vás, čo môže spôsobiť nesprávny výber školskej tašky? V prvom rade ide o odstávanie lopatiek a zaguľatenie ramien. Taktiež to má negatívny vplyv na krčnú chrbticu dieťaťa. Z dlhodobého hľadiska sa zlý výber odrazí na chybnom držaní tela spolu s predsunutím hlavy či oslabenom brušnom a podlopatkovom svalstve.