Home / Návody / Ako vybrať kvalitné granule pre psov?

Ako vybrať kvalitné granule pre psov?

Ako vybrať kvalitné granule pre psovKvalita sa v živote skrátka oplatí. Či už ide napríklad o domáce spotrebiče, ktoré vám oproti ich nekvalitným alternatívam vydržia aj desiatky rokov alebo je to turistická obuv, ktorá vám nohy nezničí, ale naopak zvýši váš komfort v náročnom vysokohorskom teréne. Na kvalite jednoducho záleží. Svoje o tom vie aj taká dobrá plávajúca podlaha, ktorá sa s lacným laminátom nedá ani len porovnať. A mohli by sme pokračovať cez jedlo, kozmetiku až po bicykle či autá.

Z tohto zoznamu vecí, kde na kvalite záleží, sa nedajú vynechať ani granule pre psy, aj keď sa to možno na prvý pohľad nezdá. Ak vás zaujíma ako vybrať kvalitné psie krmivo, čítajte ďalej. Máme pre vás 3 základné tipy.

Na kvalite krmiva pre psy záleží. 3 tipy, ktoré sa oplatí vedieť

Veľmi jednoducho a skratkovito. Na to, aby bol váš pes spokojný a v kondícii potrebuje vašu starostlivosť, pravidelný pohyb, hygienu a určite aj kvalitnú stravu. Čo znamená kvalitná? Výživná, pestrá, vyvážená a prispôsobená individuálnej fyziológii vášho psa. Nasledujúce riadky vám prezradia viac.

1.      Nie je pes ako pes

Na tom či máte doma nemeckého ovčiaka alebo čivavu skutočne záleží aj z hľadiska stravy. Kým napríklad malé plemená, ktorých organizmus je možno paradoxne energeticky aktívnejší, potrebuje krmivo s vyšším podielom tukov a bielkovín, pre veľké psy sú vhodnejšie granule s nižším obsahom tuku, ale zato určite obohatené o výživu pre kĺby.

Čo tým chceme povedať je, že vo všeobecnosti platí, že pre čo najlepšie prispôsobenie stravy je vhodné poznať špecifické výživové potreby jednotlivých plemien. Tiež je dôležité myslieť na to, že tieto špecifiká sa menia aj v priebehu života.

2.      Na zložení granúl záleží

Keď už viete, čo potrebujete, môžete začať s hľadaním toho najideálnejšieho zloženia práve pre vášho psa. Pozeráte sa teda po vhodnom zložení a pomere bielkovín, sacharidov a tukov konkrétne pre vaše plemeno. Dôležitý je tiež vhodný obsah vitamínov a vlákniny.

Kvalitné granule sa nepotrebujú skrývať za nejasné formulky, preto vám môže byť vždy jasné, že v ruke držíte kvalitné krmivo, ak sa na obale nachádza:

  • Konkrétne zloženie
  • Jasná špecifikácia pôvodu
  • Konkrétny a jasný obsah živín

3.      Pozor na energetický výdaj/príjem

Jednoducho, ak nechcete, aby vášmu psovi zbytočne hrozila obezita, alebo aby bol naopak podvyživený, je dôležité strážiť mu hodnoty príjmu a výdaju kalórií približne na rovnakej úrovni. Myslite na to, že domáceho povaľača nemôžete porovnávať so psom, ktorý denne ubehne kilometre po lese. Aj pre tieto dva špecifické prípady, existujú presne prispôsobené druhy granúl. Označujú sa buď ako granule pre psy s vysokou aktivitou alebo opačne pre menej aktívne psy.