Home / Šport / Mierne zimy prajú turistike. Ako vyraziť do hôr v zime?

Mierne zimy prajú turistike. Ako vyraziť do hôr v zime?

Mierne zimy prajú turistike. Ako vyraziť do hôr v zime?Zimná výbava pre turistov je diametrálne odlišná od letnej. Prakticky od hlavy až po päty musíte byť vystrojení tak, aby ste sa v horách nezranili alebo neukončili túru ihneď na jej začiatku. S čím vyraziť do hôr v zime a ako si užiť prechádzky v lese bez riskovania?

Prečo je zimná turistika lepšia ako letná

Bez ohľadu na to, aké je ročné obdobie, hory majú vždy čo ponúknuť. V lete je príjemné si len tak poležať na lúke a počúvať bzukot hmyzu. V zime vás očaria pohľady na vzdialené vrcholky pokryté snehom. Navyše je v zime v lesoch oveľa menej ľudí ako v lete. Zaujímavé turistické trasy si môžete užiť bez davov turistov. Dokonca aj zasnežený terén má svoje výhody vďaka mäkkosti, čím sa znižuje riziko namáhania kĺbov. Samozrejme, že bez turistických topánok sa nezaobídete. Pošmyknutie na zľadovatených skalách alebo na snehu je otázkou stotiny sekundy. Čo všetko okrem topánok budete na zimnej túre potrebovať? Zbaľte turistický batoh a hor sa do prírody!

Zimné oblečenie

Viac tenších vrstiev je vždy lepšia voľba ako neforemná vetrovka. Kvalitné termoprádlo vyrieši nielen termoreguláciu, ale tiež odvod vlhkosti z pokožky. Myslite na to, že počas výstupov sa zahrejete. Lepšie je niektoré kúsky oblečenia vložiť do batoha a vytiahnuť ich, ak sa ochladí alebo budete dlhšie stáť na jednom mieste. Pozor na kúpu spomínaného termoprádla. Vsaďte na istotu a kúpte ho u overeného predajcu inSPORTline. Do batoha nezabudnite pribaliť náhradné ponožky a rukavice. Tieto dve časti oblečenia sa premočia ako prvé a studené nohy znamenajú riziko prechladnutia.

 

Zhrnutie: Zimné oblečenie na túry sa skladá z 3 až 4 vrstiev, a to: termoregulačnej, udržiavajúcej teplotu tela, teplej vrchnej a prípadne vodeodolnej (pláštenka).

Zimná výbava

V zime sa vám trekingové palice zídu ešte viac ako v lete. Hroty palíc sa po zapichnutí stanú stabilnou pomôckou, ktorá udrží vašu rovnováhu. Podobne vám pomôžu tiež protišmykové návleky na topánky alebo mačky. V zime sa rýchlo zotmieva, a preto si nezabudnite do batoha zbaliť čelovku alebo baterku. Mínusové teploty neprajú batériám. Pre prípad vybitia telefónu alebo GPS noste v zime do hôr power banku.

 

Náš tip: Pred turistikou kliknite na stránky horskej záchrannej služby. Dbajte na jej pokyny a vyhýbajte sa miestam, kde hrozí lavínové nebezpečenstvo. Tesne pred výpravou overte predpoveď počasia pre danú oblasť.