Home / Návody / Ako správne vybrať olej pre psa a ako ho používať?

Ako správne vybrať olej pre psa a ako ho používať?

Ako správne vybrať olej pre psa a ako ho používať?Jedným z doplnkov stravy, ktorý je lídrom v oblasti zdravej výživy, je lososový olej pre psov. Správny zoo obchod ponúka široký výber výrobkov v tejto oblasti! Avšak, ktorý produkt je ten správny? Zistite viac o vlastnostiach olejov a sami sa rozhodnite, ako sa chcete starať o zdravie svojho domáceho maznáčika!

Doplnok stravy pre vášho psa

Doplnky stravy sú prípravky alebo krmivá, ktorých cieľom je obohatiť každodennú stravu, teda aj krmivo pre psa. V závislosti od ich účelu a zamerania poskytujú:

– vitamíny

– mikro a makroelementy

– tuky

– enzýmy

– proteíny

K najčastejším doplnkom podávaným psom patrí rybí olej, probiotiká, pyré – napríklad psia bylina, glukozamín a chrondroitín na posilnenie kĺbov a celého pohybového aparátu. Dobre zásobený zoo obchod ponúka rybí olej v rôznych kombináciách:

– z chovaných lososov

– z divokého lososa atlantického

– z nórskeho lososa

– krilový olej

– olej z tresky

– olej zo zmiešaných rýb

Nech už si vyberiete ktorýkoľvek, dbajte na zloženie. Mal by byť živočíšneho pôvodu. Zloženie tohto doplnku by rozhodne nemalo obsahovať žiadne plnidlá, farbivá, konzervačné látky ani prísady iných olejov – najmä rastlinných.

Predtým, ako sa rozhodnete pridať doplnky do krmiva pre vášho psa, je nevyhnutné vyšetriť vášho domáceho miláčika a poradiť sa o ich užívaní s veteriárom. Len tak môžete zistiť, ktorých látok má váš pes nedostatok alebo naopak nadbytok. Nedostatok aj nadbytok určitých látok môže mať pre zdravie vášho domáceho maznáčika fatálne následky. Konzultácia s veterinárom je obzvlášť dôležitá, ak váš pes užíva nejaké lieky. Dokonca aj bylinné doplnky môžu ovplyvniť plánovanú liečbu.

Prírodný olej z divokého lososa v strave vášho psa

Z vyššie uvedených druhov olejov pre vášho psa je tá najlepšia voľba olej z voľne žijúcich rýb. Takýto prípravok má nižší obsah ťažkých kovov v porovnaní s prípravkami napríklad z lososa chovaného na farmách. Ťažké kovy sa ľahko hromadia a ukladajú v tkanivách psieho organizmu a v budúcnosti môžu spôsobiť rakovinu a iné ochorenia. Chýbajúce informácie o pôvode rýb na etikete oleja môžu naznačovať nižšiu kvalitu. Nezabudnite, že chovaný losos v rybých farmách nemusí byť nevyhnutne zlý! Vždy by ste však mali skontrolovať, z akého loviska boli ryby ulovené a aké množstvo omega nenasýtených mastných kyselín prípravok obsiahuje. V oleji sa ich obsah delí na množstvo omega-3 a omega-6  (množstvo EPA, t. j. kyseliny eikosapentaenovej a kyseliny dokosahexaenovej DHA). Ich vzájomný pomer by mal byť 1:1 alebo čo najbližšie k tejto hodnote.

Čo získame obohatením psieho krmiva lososovým olejom?

Krmivo pre psov je spracovaná potravina. Obsah omega nenasýtených mastných kyselín je zvyčajne v zhoršenom pomere 20:1 v prospech kyseliny omega-6. V takejto situácii je možný zvýšený výskyt ochorení obehového systému, rakovinové zmeny a obezita u zvierat. Kvalitný lososový olej pre psov pomáha zlepšiť tento pomer cenných nenasýtených mastných kyselín v prospech kyseliny omega-3.

Omega nenasýtené mastné kyseliny majú pozitívny vplyv na:

– činnosť srdca vášho psa

– posilnenie imunitného systému vášho psa

– zlepšenie srsti a pokožky vášho psa

– funkciu mozgu

– boj proti zápalom v tele

– pomoc pri liečbe ochorenia obličiek

Oplatí sa podávať psom lososový olej?

Samozrejme, že áno! Pokiaľ vám váš veterinár dá zelenú na obohatenie krmiva vášho psa o lososový olej, je to skvelý spôsob, ako zvýšiť obsah príjmu omega nenasýtených mastných kyselín.

Okrem toho chuť oleja môže veľmi ľahko presvedčiť vášho domáceho miláčika, aby si obľúbil určité krmivo pre psov. Niektorý psy nie sú veľký jedáci a olej môže prispeiť ku zvýšeniu ich chuti do jedla.

Najdôležitejšie je vybrať si kvalitný olej s kvalitným obalom! Kvalitu oleja ovplivňuje prenikajúce svetlo aj vzduch. Zoo obchod poskytuje mnoho výrobkov. Vy si však vyberajte olej v nepriehľadných a pevných obaloch. Výrobok by nemal mať prístup k vzduchu, nutný je aj tesný uzáver. Pri dávkovaní oleja je užitočné aj čerpadlo. Avšak treba sa pripraviť na to, že takéto oleje môžu byť drahšie.

Lososový olej má veľký vplyv na organizmus mačky. Môžete ho tiež pridávať do krmiva pre mačky, aby bola vaša mačka zdravá a silná.

Ako sa má správne podávať lososový olej?

Dávkovanie lososového oleja závisí od jeho zloženia, dávkovania udávaného výrobcom, množstva esenciálnych mastných kyselín v krmive psa a rozhodnutia veterinára. Ak nie sú k dispozícii žiadne informácie o dávkovaní, môžete sa obrátiť na zoo obchod. V inom prípade, všeobecne uznávanou normou je 100 – 150 mg EPA a DHA na každých 4,5 kg telesnej hmotnosti psa. Toto je odporúčaná denná dávka oleja.

Olej sa môže podávať samostatne alebo sa môže zmiešať s krmivom, čo ešte viac povzbudí chuť do jedla aj výberavým psíkom. Po otvorení skladujte olej v chladničke. Môžete ho aj zamraziť, ale nie v sklenenej fľaši kvôli rozťažnosti tohto materiálu.