Home / Bývanie / Máte matrac položený na doske? Robíte veľkú chybu

Máte matrac položený na doske? Robíte veľkú chybu

Máte matrac položený na doske? Robíte veľkú chybuNedávno som bola u známych na návšteve. S údivom som zistila, že spávajú v starých posteliach, ktorých dno tvorí doska. Samozrejme, že spodná časť matraca nepríjemne zapáchala, bola len krôčik k plesni. Pustila som sa do vysvetľovanie, prečo by mali dosku vymeniť za rošt do postele.

Rošty ušetria veľa peňazí

Kúpa kompletnej postele nie je lacná záležitosť. Okrem rámu musíte kúpiť matrace a rošty do postele. Veľa ľudí sa snaží ušetriť a pod matrace položí len dosku, ktorú si svojpomocne vyrobia zo starej skrine alebo z iného nábytku. Týmto spôsobom prídu o veľa peňazí. Prečo? Pretože sa matrac rýchlejšie zničí.

Okrem deformácie matraca nastane ešte jedna oveľa viac nebezpečnejšia situácia. Matrac začne vlhnúť. Jednou z najdôležitejších funkcií roštov je odvetrávanie matracov. Preto majú lamelové a latkové rošty medzere, cez ktoré prúdi k matracu vzduch. Bez vzduchu nemá matrac kam odvádzať vlhkosť, ktorá sa v ňom usadí. Matrac začne plesnivieť, zapáchať a budú sa v ňom šíriť baktérie či tvoriť roztoče.

Dlhá životnosť matraca

S tvorbou plesní príde na rad rýchla výmena matracov. Znamená to, že pár desiatok ušetrených eur na roštoch vás bude stáť oveľa viac. S roštmi sa môžete z matracov ako nových tešiť aj 10 rokov. Po rokoch využívania neuvidíte na matracoch žiadne deformácie.

Pozor na to, aby ste kúpili rošt, ktorý bude pre matrac správnou oporou. Lamelové rošty sú určené ako podklad pre penové matrace a matrace vyrobené z latexu. Berte zreteľ na počet lamiel. Čím vyšší počet, tým menšie riziko deformácie matraca. Latkové rošty sú vhodné pod penové a taštičkové matrace. Dokonca aj extrémne pohodlný matrac 90×200 potrebuje oporu vo forme roštu.

Pohodlie na prvom mieste

Rošty do postele nekupujete len preto, aby ste ochránili matrace. Rošty ochránia aj vaše zdravie a váš spánok. Sú oporou pre matrace i pre telo. Rošty pomáhajú rozkladať váhu tela do viacerých zón. Rozloženie váhy je zárukou správnej polohy počas spánku. Váha rozložená po celej dĺžke matraca bráni vzniku bolestí kĺbov, znižuje napätie v svaloch a je prevenciou proti bolestiam chrbtice. Správna kombinácia matraca a roštu je veľmi dôležitá pre ľudí, ktorí trpia zdravotnými problémami. Prevzdušnenie matracov chráni alergikov, pružnosť zmierňuje tlak na časti tela, v ktorých sa môžu tvoriť krvné zrazeniny. Kvalitný spánok prispieva k psychickej pohode. Odpočinutí budete podávať výkon nielen fyzický, ale tiež duševný. Po hlbokom spánku ste plní energie a váš mozog pracuje na plné obrátky.