Home / Návody / Nástrahy virtuálnej batérie: prečo nie je pre vás tým najlepším riešením?

Nástrahy virtuálnej batérie: prečo nie je pre vás tým najlepším riešením?

Nástrahy virtuálnej batérie: prečo nie je pre vás tým najlepším riešením?Ste majiteľom fotovoltických systémov a využívate službu virtuálnej batérie, kde si viete uložiť prebytkovú elektrinu? No ono to nie je až také výhodné ako to na prvý pohľad vyzerá a prezentuje sa. K fotovoltike sa vám dlhodobo viac oplatí fyzická batéria. Pýtate sa, prečo? Poďme si to detailnejšie objasniť.

Ako fungujú virtuálna a fyzická batéria?

Fotovoltický systém počas dňa vyrába elektrinu, ktorú keď všetku nespotrebujete, máte možnosť uložiť si do batérie. Takto sa dá využiť neskôr, keď je to pre vás výhodné. Otázkou je, či zvolíte tú virtuálnu alebo fyzickú…

Nástrahy virtuálnej batérie

Všetka vami nespotrebovaná elektrina prechádza do elektrickej distribučnej siete. Hoci je u dodávateľa evidovaná ako elektrina uložená do virtuálnej batérie, ten ju okamžite spotrebuje inak. Ako dodávku elektriny do iných odberných miest vo svojej bilančnej skupine. A vy tak v skutočnosti spotrebovávate tú z elektrickej distribučnej siete. Existuje teda iba účtovný záznam o vašej uloženej solárnej elektrine. No a pokiaľ padne elektrická distribučná sieť, tak služba virtuálnej batérie nefunguje. Tiež môžete byť limitovaní čerpaním elektriny z virtuálnej batérie len v určitých časoch. Takisto sa môže stať, že po krachu dodávateľa sa k svojej uloženej elektrine už nedostanete…

Počítate s mesačným poplatkom za službu a tým si myslíte, že to pre vás končí. Ani tak veľmi nie. Hoci vás samotné uloženie solárnych prebytkov do virtuálnej batérie väčšinou nič nestojí, akonáhle ich chcete spotrebovať, platíte všetky distribučné poplatky (približne  67 % celkovej ceny elektriny pre domácnosti a 58 % ceny pre podnikateľov). V podstate si tak kupujete vašu uloženú elektrinu s 33 až 42% zľavou. Čiže výsledkom je, že samotní dodávatelia na službe virtuálnej batérie profitujú niekedy aj viac než samotní majitelia fotovoltaiky / fotovoltiky. 

Fyzická batéria namiesto virtuálnej? Výhodné riešenie od Fuergy 

Dajte si namiesto virtuálnej batérie nainštalovať fyzickú. Priamo na mieste výroby solárnej energie, v blízkosti rozvodnej skrine. Smart batériové úložisko brAIn od FUERGY ponúka viac funkcionalít než bežná fyzická batéria. Dômyselnejšie narába s vyrobenou zelenou energiou a tiež ponúka atraktívnejšiu návratnosť. Časom sa stávate energeticky sebestačnejšími a o pár rokov z toho môžete i profitovať. 

Pokiaľ sa obávate vyšších obstarávacích nákladov, je tu pre vás možnosť batériového úložiska na lízing. Po čase sa dá odkúpiť. K dispozícii máte tri verzie: container pre veľké podniky a centrá, rack pre malé a stredné podniky či kancelárie, no a potom verziu wall pre malé podniky a rodinné domy.

O spoločnosti Fuergy

Spoločnosť FUERGY je na slovenskom trhu aktuálne bezkonkurenčnou jednotkou v oblasti smart energetických riešení novej generácie. Je tvorená tímom špecialistov s desiatkami rokov skúseností. Vo FUERGY tvoria lepšiu budúcnosť energetiky pre firmy i domácnosti. Šetríte počiatočné náklady, čas, využívate celý potenciál energie a najlepšie ceny elektriny na trhu. K dispozícii budete mať okrem samotných služieb takisto prístup k online energetickým údajom a odborný audit s odporúčaniami pre optimalizáciu. Stante sa  súčasťou prelomového riešenia v oblasti energetiky na Slovensku aj vy. 

 

Zdroj foto: Fuergy.com