Home / Návody / Ako vybrať perfektný elektrický bicykel?

Ako vybrať perfektný elektrický bicykel?

Ako vybrať perfektný elektrický bicykel?Elektrické bicykle si v minulosti neprávom vyslúžili nálepku ako bicykle pre seniorov. Síce je pravda, že pre seniorov je e-bike lepšou voľbou ako klasický, ale zajazdiť si na ňom môžu aj športovo založení, mladí ľudia. Elektrobicykel je v mnohých smeroch lepší ako klasický a skutočne sa oplatí kúpiť. Ako vybrať perfektný elektrický bicykel?

Podľa teréne, v ktorom jazdíte

Ak jazdíte na horskom bicykli už roky, tak aj elektrický bicykel si kúpte s prívlastkom horský. E-biky sa presne ako klasické vyrábajú do rôzneho terénu. Podľa terénu sú prispôsobené ich ovládacie prvky a hlavne kolesá. Znamená to, že prvým faktorom výberu elektrobicykla je terén. Podľa terénu sa delia e –biky na tieto modely bicyklov:

  • Mestský bicykel – určený na jazdu po meste alebo krátke výlety po asfalte.
  • Horský bicykel – určený na jazdenie v lesnom, neupravenom teréne.
  • Crossový bicykel – hybrid medzi mestským a horským bicyklom. Všestranný e-bike, s ktorým sa môžete vybrať na výlet do lesa a tiež po spevnených cestách.
  • Cestný bicykel – ak máte radi rýchlosť a jazdíte prevažne po asfalte, kúpte si cestný elektrický bicykel.

Podľa výkonu batérie a dojazdu

Výkon batérie elektrického bicykle je dôležitý hlavne pre jazdcov, ktorí sa venujú cyklistike mimo mesta. Bicykle umožňujúce naozaj vysoký výkon a rýchlu jazdu majú batériu umiestnenú v stredu rámu. Toto umiestnenie je ideálne z hľadiska rovnováhy a ovládateľnosti bicykla. Maximálna rýchlosť e-bikov je povolená do 25 km/h. Dôležité je, aké má batéria napätie. Ak to myslíte s cyklistikou vážne, budete potrebovať bicykel s napätím batérie vyšším ako 35 V. Kapacita u horských, crossových a cestných bicykloch by mala byť vyššia ako 400 Wh. Pre dojazd bicykla nie je dôležitá len kapacita, ale tiež štýl jazdy a terén.

Rám bicykla a odpruženie

Väčšina elektrobicyklov strednej triedy má rám vyrobené z hliníka. Ide o stabilné, pevné a odolné bicykle, ktoré vám dlho vydržia. Ak však hľadáte skutočnú kvalitu a dávate bicyklu poriadne zabrať, investujte do elektrického bicykla, ktorého rám je karbónový.

Kvalitu a prevedenie odpruženia pocítite hlavne pri jazde po lese. Celoodpružené varianty bicyklov z internetového obchodu inSPORTline sú v tomto smere najlepšou voľbou. Automatická regulácia systému odpruženia umožňuje užívanie terénu bez nutnosti nastavenia bicykla s ohľadom na nerovnosti.