Home / Cestovanie / 5 zaujímavých faktov o pneumatikách

5 zaujímavých faktov o pneumatikách

5 zaujímavých faktov o pneumatikáchDenne držia váš automobil na vozovke. Denne sa starajú o vašu bezpečnosť. Pneumatiky sú komponentom vozidla, ktorý veľa motoristov zanedbáva. Len máloktorý motorista kontroluje pravidelne ich stav alebo tlak v pneumatikách. Ak patríte k menšine, ktorá o dôležitosti pneumatík vie, iste vás zaujmú nasledujúce riadky.

1. Najťažšie pneumatiky

Najťažšie pneumatiky vážia vyše 5 ton. Ide o pneumatiky, ktoré sa využívajú pri ťažbe ropy. Mohutná ťažobná technika vyžaduje pneumatiky s priemerom 4 metre a váhou 5,5. ton. Na takéto pneumatiky by ste iste márne hľadali hliníkové disky. Avšak nejde o pneumatiky, pri ktorých zohráva úlohu estetika, ale ide pri nich hlavne o funkčnosť.

2. Pneumatiky z druhej ruky

Ak kupujete pneumatiky z druhej ruky, pozornosť venujte dátumu ich výroby. Je veľká pravdepodobnosť, že pôvodný majiteľ pneumatiky neskladoval správne, čím stratili mnohé vlastnosti. Pneumatiky staršie ako 10 rokov nekupujte, to už radšej kúpte nové lacné pneumatiky. Dátum výroby pneumatík zistíte z tzv. DOT čísla na bočnici. Prvé dve číslice sú informáciou o týždni a druhé dve o roku výroby.

3. Pneumatiky je možné recyklovať

Recyklácia všetkých druhov pneumatík je možná, ale nákladná. Recyklácia prebieha vytriedením jednotlivých častí pneumatík. Rozdrvené kúsky pneumatík sa rozdelia na textilné, kovové a gumové časti. Kov sa využije v železiarskom priemysle a gumový granulát je využívaný na výrobu detských ihrísk alebo rohoží. Ostatné časti pneumatík sú použité ako alternatívne palivo. Nákladnosť recyklácie pneumatík je daná nárokmi na spracovanie odpadu a skladových priestorov.

4. Čierne pneumatiky nie sú čierne

Guma je bielej farby, čo znamená, že pneumatiky Kormoran alebo iné značky pneumatík sú vlastne biele. Čiernu farbu získajú až počas zmiešania gumy s inými materiálmi. Ide hlavne o oxid kremičitý. Čierne pneumatiky sú praktické a vyzerajú lepšie. Stačí, si predstaviť, čo by sa stalo s bielymi pneumatikami po pár kilometroch jazdy a je vám jasné, že čierna farba má svoj zmysel.

5. Pneumatiky sa vyrábajú v miliardových počtoch

Ročne sa na svete vyrobí vyše miliarda pneumatík. Najviac ich pochádza z Číny a USA. Možno vás prekvapí, že najviac pneumatík vyrobí spoločnosť Lego. Lego dokáže ročne vyrobiť až 320 miliónov plášťov. Posledným zaujímavým faktom je, že každá novo vyvinutá pneumatika musí počas testov prejsť až 20 miliónov kilometrov.