Home / Návody / Využite naplno možnosti štvorkolky

Využite naplno možnosti štvorkolky

Využite naplno možnosti štvorkolkyUkladáte štvorkolku na zimu do garáže? Väčšina majiteľov štvorkoliek svoje stroje zazimuje a jazdiť začnú opäť na jar. Čo keby ste ju budúcu zimu neodstavili, ale plne využili? Nemusí ísť len o jazdu. Štvorkolka sa môže zmeniť na pracovný nástroj, a to konkrétne na snežný pluh. Poradíme vám, na čo si dávať pozor po pripojení radlice k štvorkolke.

V zime sa dá so štvorkolkou jazdiť i pracovať

Majitelia pracovných štvorkoliek dokážu svoje stroje využiť naplno aj počas zimy. Športové modely často končia v garáži. Je to škoda, pretože so štvorkolkou je možné jazdiť v lete i v zime. Môžete vyskúšať jazdu po ujazdenom snehu s kolesami alebo sa vybrať do závejov so snehovými pásmi. Štvorkolka so snehovými pásmi jazdí lepšie ako snežný skúter. Stačí sa pozrieť na horských záchranárov, ktorí štvorkolky využívajú na záchranu ľudí aj počas zimy.

Zmeňte štvorkolku na odhŕňač snehu

Štvorkolky can am alebo iné značky štvorkoliek je možné zmeniť na snežný pluh. Tak ako sa dajú k štvorkolke kúpiť snehové pásy, tak je možné k stroju dokúpiť radlicu. Pred tým, ako sa pre premenu svojej štvorkolky na pluh rozhodnete, overte si túto možnosť u výrobcu. Nie všetky športové štvorkolky odhŕňanie zvládnu. Ide o to, že stroj nesmiete preťažiť. Preťaženie môže viesť k poškodeniu štvorkolky alebo k vášmu zraneniu, keď sa štvorkolka prevráti.

Na odhŕňanie snehu pripravte štvorkolku i seba. Skontrolujte všetky prevádzkové kvapaliny a spoje. Oblečte sa tak, aby vám nebola zima a zároveň ste sa dokázali hýbať. Ideálne na odhŕňanie sú nákladné štvorkolky. V krytej kabíne je vyhrievanie a pomocou volantu sa štvorkolka pri odhŕňaní lepšie ovláda.

Ako pracovať s nasadenou radlicou

Radlicu nasaďte k prednej časti štvorkolky presne podľa inštrukcií v návode. Veľmi dôležité je nastaviť pluh na správnu výšku podľa hrúbky snehovej pokrývky. Overte si, aký povrch odhŕňate. Nerovnosti by mohli radlicu poškodiť. Okrem nastavenia výšky radlice je nutné správne nastaviť aj jej uhol. Rozhodnite sa, na ktorú stranu budete sneh odhŕňať a či na danej strane nie sú prekážky. Nesnažte sa veľké záveje odhrnúť počas jednej jazdy. Radšej postupne nastavujte rôznu výšku a uhol pluhu až po úplné odhrnutie snehu. Veľké záveje by mohli stroj preťažiť.

 

Zistili ste, že aj vám by sa zišla štvorkolka? Zostavte si vlastnú pomocou konfigurácie na tomto linku https://www.brp-world.com/sk/sk/nakupne-nastroje/customise-your-own-off-road.html.