Home / Vyberáme / Zastávate ekologické myšlienky? Umelý stromček vyrobili pre vás

Zastávate ekologické myšlienky? Umelý stromček vyrobili pre vás

Zastávate ekologické myšlienky? Umelý stromček vyrobili pre vásRok čo rok je to o tom istom. Na poslednú chvíľu zháňame vianočný stromček, napokon sa nám dostane živý stromček nesúmerného tvaru, ktorý navyše ešte aj do stojana tak okrešeme, až z neho ostane miniatúra vhodná len na vystavenie na vyššom stolčeku. Tohto roku zahoďte starosti za hlavu a stavte na umelý vianočný stromček.

Pripravení na každoročné holenie

Videli ste už najkrajší vianočný stromček? Určite áno, pretože každý rok to je ten váš. Vždy si ho ozdobujete s vedomím, že tohto roku bude dokonalý, no na konci Vianoc už presne viete, ako budete ozdobovať ten budúci. Bez ohľadu na typ alebo výšku stromčeka sa však zhodneme na tom, že najkrajšie stromčeky sú tie, ktoré majú krásnu prirodzenú farbu a súmerný tvar. Chce to riadnu dávku šťastia, aby sme na takýto stromček natrafili v predajni so živými stromčekmi. Ak sa tak aj stane, ešte je tu jeden moment, od ktorého závisí úspešnosť nášho vianočného stromčeka. Jeho finálne orezanie do stojana. A to si pýta niekoho trpezlivého a skúseného. Koľkokrát sa pred Vianocami pohádate pri stavaní vianočného stromčeka? Vianoce sú sviatky radosti a pokoja, no už v úvode to tak nevyzerá.

Síce bez vône, ale dokonalý

Umelé vianočné stromčeky nie je potrebné pri stavaní orezávať ani skracovať. Jednoducho ich zapichneme do vhodného stojana a nemusíme hľadať vinníka, ktorý nám tento rok zničil pôvodne vysoký vianočný stromček. Umelý stromček, ak je spracovaný z kvalitných materiálov a pokročilými výrobnými postupmi, môžete vyťahovať rok čo rok zo šatníka, pivnice, špajzy alebo garáže a vždy bude vyzerať ako nový. Nebude mať zrednuté ihličie ani poškodené konáre, ale vás poteší súmerným tvarom, ktorý vás očaril, keď ste si stromček vyberali. Tu sa ukazuje prívetivosť k životnému prostrediu. Mať rok čo rok rovnaký stromček znamená, že odpad z neho vznikne až po desaťročiach, keď stromček vyhodíme. Ak by sme natrafili na nekvalitný vianočný stromček so životnosťou približne 5 rokov, každých 5 rokov by sme prispeli na skládku naším odpadom.

Klasické či 3D umelé stromčeky?

Poviete si, umelé vianočné stromčeky asi nemajú veľa spoločného s ekológiou… Už na ich výrobu sa minie nemálo energie a potom je tu ešte otázka recyklácie. Ak si zvolíte klasický umelý vianočný stromček s plochým ihličím zhotovený z polyesteru, budete ho musieť nahrádzať častejšie. 3D stromčekyfull 3D vianočné stromčeky zhotovené z polyetylénu obsahujú trojrozmerné ihličie, ktoré je takpovediac nesmrteľné. Životnosť týchto stromčekov sa odhaduje pokojne aj na viac ako 20 rokov. Jediný dôvod, prečo sa budete chcieť stromčeka zbaviť, bude ten, že niekde raz nájdete ešte krajší. Preto je dobré vyberať si nadčasové druhy, prípadne sa zamyslieť nad tým, či nie je múdrejšie miesto stromčeka kúpiť radšej nové ozdoby.