Home / Vyberáme / Jazdíte na štvorkolke? Pozor na tieto zranenia

Jazdíte na štvorkolke? Pozor na tieto zranenia

Jazdíte na štvorkolke? Pozor na tieto zraneniaNa silné vozidlo sa môžete spoľahnúť v mnohých situáciách, ale sila motora neznamená, že nie ste v ohrození. Jazda na akomkoľvek vozidle musí byť vždy obozretná. Dokonca aj vtedy, keď ide štvorkolku. Skúšanie trikov a driftovanie vo vysokej rýchlosti vedie k zraneniam, ktoré bývajú vážne i smrteľné. Ktoré zranenia sa na štvorkolke stávajú najčastejšie.

Ochranné oblečenie a prilba ako prvky bezpečnosti

V lese je často vidieť štvorkolky, ktorých jazdci jazdia v tielku, šortkách a na hlave nemajú prilbu. Spoliehajú sa na to, že v lese ich nestretnú policajti a neohrozuje ich premávka ako na cestách. Ľahkomyseľnosť môže priviesť jazdca do nemocnice. Ak chcete na štvorkolke skúšať skoky, zákruty vyberať ostro a driftovať pri každom zvýšení rýchlosti, adekvátne sa oblečte a chráňte.

Oblečenie na štvorkolky sa podobá na to, ktoré si kupujú motorkári. V kombinéze budete vyzerať dobre, cítiť sa dobre a eliminujete riziko zranenia. Prilba ochráni hlavu, oči i ústa. Rukavice zabránia oškretiu kože odlietavajúcimi kamienkami. Investujte na správnom mieste do svojej bezpečnosti.

Malé i ťažšie zranenia na štvorkolke

Najviac ste vystavení riziku zranenia v športovej štvorkolke. Tento typ štvorkolky nie je krytý klietkou ako side by side. Nemá tiež takú stabilitu a absentujú bezpečnostné pásy. Najviac bezpečné sú UTV štvorkolky can am kryté kabínou a riadené pomocou volantu.

Odreniny

Na športovej štvorkolke dochádza v prvom rade k zraneniam, ktoré spôsobia kamienky alebo vetvičky stromov. Ak jazdíte medzi stromami, majte vždy na hlave helmu typu enduro alebo cross.

Zlomeniny

Menej skúsení jazdci sa dostávajú do situácií, kedy sa štvorkolka prevráti. Ak nestihnete uskočiť, môže vás stroj zavaliť. V tomto prípade sa nevyhnete zlomeninám a pomliaždeniu. Hrozí tiež otras mozgu. Pokus o uskočenie pred padajúcou štvorkolkou končí zlomeninou členku.

Poranenie chrbtice

Počas jazdy v stoje sa môže stať, že zo štvorkolky vypadnete. V takejto situácií dochádza k zraneniu chrbta i končatín. Ak milujete riskantnú jazdu, okrem kombinézy kúpte aj chrániče.

Bezpečné štvorkolky rôznych modelov si nakonfigurujete tu https://www.brp-world.com/sk/sk/nakupne-nastroje/customise-your-own-off-road.html. Výber kvalitnej štvorkolky je kľúčovým aspektom bezpečnosti.