Home / Cestovanie / Tipy, ako vybrať plachtu na motorku

Tipy, ako vybrať plachtu na motorku

Tipy, ako vybrať plachtu na motorkuNechať stáť motorku vonku na parkovisku neprikrytú je barbarstvo. Na motorku sadá prach, je vystavená UV žiareniu a iným poveternostným podmienkam. Ak nemáte garáž, mali by ste kúpiť ochrannú plachtu na motorku. Avšak aj v garáži odporúčame používať interiérové plachty, ktoré chránia motorku pred znečistením. Akú plachtu na motorku kúpiť?

Prečo používať plachtu na motorku

Nie všetci motorkári majú to šťastie, že vlastnia garáž, kde môžu motorku parkovať. Motorka sa dá uložiť nielen do garáže, ale vďaka veľkosti aj na terasu či na balkón alebo do pivnice. Najviac ohrozená je motorka, ktorú parkujete voľne na ulici. Počas leta jej škodí UV žiarenie. Slnečné lúče ničia hlavne plastové časti motorky, ale poškodiť môžu aj kovové.

Okrem slnečného žiarenia škodí motorke vlhkosť. Korózia a plesne ohrozujú nechránenú motorku počas dažďa alebo vlhkého rána. Ďalším aspektom je znečistenie motorky. Prachové častice, peľ a olejové kvapôčky sa z niektorých častí motorky čistia veľmi zložito. Všetkým uvedeným rizikám sa vyhnete, keď kúpite plachtu na motorku. Niektoré plachty stoja pár eur a svoju úlohu splnia. Prezrite si ponuku obchodu inSPORTline a vyberte si vhodnú plachtu pre vašu motorku.

Riaďte sa veľkosťou motorky

Ochranné plachty je možné kúpiť v rôznej veľkosti, ktorá zodpovedá veľkosti motorky. Zväčša sa veľkosť plachty na motorku označuje podobne ako rukavice na motorku a oblečenie t.j. od veľkosti S (pre menšie skútre) do XXL (veľké motorky). Riaďte sa údajmi o rozmeroch uvedených pri predávanom produkte.

Plachta do interiéru a exteriéru

Na prikrytie motorky počas zimy v garáži vám bude stačiť plachta na motorku označovaná ako interiérová. Je tenšia a chráni motorku hlavne pred prachom. Exteriérové plachty sú hrubšie a ťažšie. Vyrábajú sa z hustej tkaniny, ktorá je ošetrená voči prieniku vlhkosti a povrch odráža UV žiarenie. Takúto plachtu môžete použiť vonku celoročne. Overte si či má plachta ventilačné otvory. Bez otvorov sa bude pod plachtou tvoriť kondenz a motorka môže začať korodovať alebo sa na nej vytvorí pleseň.

Detaily, ktoré zavážia

Nielen ventilačné otvory pomáhajú uskladniť motorku bezpečne. Všímajte si či má plachta kotviace kovové oká, aby sa plachta nezošmykla pri vetre alebo silnom daždi. Niektoré plachty majú aj lanká, ktoré sa dajú pripevniť k zemi a elastickú lemovú manžetu. Ak parkujete motorku na verejnom parkovisku, musí mať plachta priehľadné okienka pri evidenčnom čísle kvôli identifikácii políciou.