Home / Zdravie / Vitamíny vs. bežná strava: Je potrebné užívať doplnky?

Vitamíny vs. bežná strava: Je potrebné užívať doplnky?

Vitamíny vs. bežná strava: Je potrebné užívať doplnky?Podľa Národnej zdravotnej služby Spojeného kráľovstva väčšina z nás nepotrebuje užívať doplnky výživy, pretože vitamíny a minerály sa dajú získať prostredníctvom zdravej stravy.

Avšak fakt, že každý druhý až tretí človek vo vyspelých krajinách trpí nadváhou a obezitou, poukazuje na to, že zdravá, pestrá a vyvážená strava je v uponáhľanom svete stále skôr výnimkou, ako pravidlom.

To znamená, že v niektorých obdobiach života sú doplnky stravy barličkou, ktorá pomôže pri podpore zdravia. Príkladom je napríklad deficit železa počas gravidity. Otázka, čo je anémia – ako doplniť železo vitamíny, trápi mnohé tehotné ženy. Kvôli ranným nevoľnostiam môže byť ťažké doplniť železo či kyselinu listovú formou stravy a pomocníkom v tomto smere sú výživové doplnky.

Výživové doplnky a zdravá strava

Ak je váš jedálniček zdravý, pestrý, vyvážený a plný kvalitných potravín, doprajete si dostatočne dlhý spánok a dokážete efektívne zvládať stres, potom je riziko deficitu vitamínov, minerálov či stopových prvkov nízke, aj keď nie vylúčené.

Avšak pokiaľ sa stravujete nezdravo, preferujete v jedálničku vysoko priemyselne spracované potraviny, jete málo ovocia a zeleniny, prechádzate náročným obdobím, nadmerne športujete, ste tehotná či po menopauze, alebo sa stravujete vegánsky, potom sú výživové doplnky a vitamíny Valentis vhodnou voľbou. Nezabúdajte, že nie sú náhradou pestrej stravy, a teda kľúčové je upraviť životný štýl.

Živiny, ktoré v našom tele bežne chýbajú

Medzi deficitné živiny v našom organizme bežne patria, napríklad železo, vitamín D, omega-3 nenasýtené mastné kyseliny a antioxidanty. Čo by ste o nich mali vedieť?

Železo

V posledných mesiacoch tehotenstva užívajú železo vo forme lieku mnohé tehotné ženy. Deficitom často trpia aj športovci, vegetariáni, vegáni a ľudia s nezdravým jedálničkom.

Problémom pri užívaní železa vo forme lieku je to, že má vedľajšie účinky v podobe pachuti v ústach, podráždenia tráviaceho traktu či zápchy. Alternatívou je SmartHit Ferrum – výživový doplnok železo, teda železo v lipozomálnej forme ktorá minimalizuje vedľajšie účinky..

Vitamín D

Podľa dostupných vedeckých štúdií trpí deficitom vitamínu D až 60 percent svetovej populácie. Jedným zo zásadných faktorov je nedostatočný pobyt na slnečnom svetle kvôli sedavému spôsobu života.

V zimných mesiacoch je v našich končinách toto číslo ešte vyššie, pretože kvôli nedostatku UVB lúčov naše telo nedokáže vytvoriť tento dôležitý hormón.

Riešením je užívanie rybieho oleja, vitamínu D vo forme výživového doplnku alebo konzumácia potravín, ako napríklad vajíčok z voľného chovu či fortifikovaných potravín.

Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny

Tieto zdravé tuky sú v našej strave zastúpené nedostatočne práve kvôli nízkej konzumácii rýb. Dobrým zdrojom omega-3 tukov sú aj ľanové alebo chia semiačka, ktoré však väčšina Slovákov neje v dostatočnej miere. Aj preto mnohí odborníci odporúčajú tieto nenasýtené mastné kyseliny suplementovať.

Antioxidanty

Antioxidanty chránia bunky pred poškodením oxidačným stresom, pričom práve chronický stres vedie k vzniku mnohých civilizačných ochorení. Antioxidanty sú zastúpené v mnohých potravinách, ako napríklad ovocie, zelenina, strukoviny, orechy, semená, olivový olej a mnohé ďalšie.

Pri ovocí a zelenine platí, že čím pestrejší a farebnejší je jedálny lístok, tým lepšie, pretože do tela prijmeme rôzne antioxidanty. Napríklad vo fialovom ovocí a zelenine sa nachádzajú antokyány, v červenom lykopén, v oranžovom betakarotén a tak ďalej.

Ak prežívate náročné životné obdobie, zvýšte prísun zeleniny a ovocia a za zváženie stoja aj doplnky stravy s obsahom antioxidantov.