Home / Ostatné / Ako pomáhajú štvorkolky horským záchranárom

Ako pomáhajú štvorkolky horským záchranárom

Ako pomáhajú štvorkolky horským záchranáromŠtvorkolky neslúžia len na preháňanie sa po lesnom teréne, na driftovanie či bláznivé skoky. V horských oblastiach sú spoľahlivými pomocníkmi horských záchranárov. Vďaka štvorkolkám sa záchranári dokážu dostať aj do najhoršie prístupných oblastí a pomáhať ľuďom, ktorí sa ocitli v ohrození života.

Záchranár, pes a štvorkolka

Pri záchrane životov sa predovšetkým v zime využívajú záchranárske psi, ktoré dokážu pod vrstvou snehu nájsť človeka. Okrem toho potrebuje horský záchranár rôznu výstroj a ťažký materiál. Tu nastupuje na scénu štvorkolka, ktorá pomôže preniesť kilogramy nákladu aj do ťažko prístupného terénu. Snahou záchranárov je dostať sa čo najbližšie k zranenému človeku, poskytnúť mu prvú pomoc a doviesť ho najbližšej nemocnice. V ťažkých chvíľach sa musia spoľahnúť na svoju fyzickú kondíciu a aj na to, že sa k zranenému prepravia rýchlo a bezpečne. Práve o bezpečnosť sa postarajú štvorkolky. Štvorkolky sa nevyužívajú len pri život ohrozujúcich akciách. Horské oblasti sú obývané celoročne a v zime sa obyvatelia vzdialenejších chát nevedie dostať v prípade ochorenia do zdravotníckeho zariadenia. Opäť prichádzajú na rad štvorkolky a ich schopnosť zdolať výmole, jamy, popadané konáre alebo prebrodiť hlboký sneh. Snehové záveje nie sú pre štvorkolky problém, keďže sa na ne dajú namontovať snežné pásy.

Štvorkolky zachraňujú ľudí spod lavíny i stratených turistov

Lavíny každý rok zoberú život mnohým turistom a lyžiarom, ktorí precenia svoje sily či nerešpektujú pravidlá. Po zosuve lavíny sa záchranári premiestňujú kvôli úspore času vrtuľníkmi. Následne pomocou štvorkoliek dopravia na miesto určenia materiál. Čo všetko potrebujú pri zosuve lavíny? Napríklad reflektory, aby mohli pracovať aj v noci, rôzne vyslobodzovacie zariadenia a aj dostatok jedla. Záchranári často používajú v týchto prípadoch snežné skútre. Tie však nie sú tak odolné a pevné ako štvorkolky. Nie všetky akcie horských záchranárov znamenajú pád lavíny počas zimy. Niekedy musia záchranári vyraziť do hôr kvôli stratenému turistovi, ktorý zišiel z vyznačenej cesty. Aj v lete sú hory nebezpečné. Predovšetkým v noci, kedy klesajú teploty k bodu mrazu. Podchladenie môže znamenať smrť.

Štvorkolka je pripravená na všetko

Nemyslite si, že keď sa nič nedeje, záchranári oddychujú. Pokojnejšie obdobie využívajú na tréning, cvičia psov alebo kontrolujú bezchybnosť techniky. Kontrola technického stavu štvorkoliek neznamená to isté ako u bežných ľudí vlastniacich  štvorkolky Can-Am, ktorí im občas prezujú gumy či natankujú nádrž. Záchranárske štvorkolky alebo výstroj nesmú mať ani najmenšie poškodenie a musia byť v top stave. Čo najviac oceňujú záchranári na štvorkolkách? Predovšetkým stabilitu v každom teréne, schopnosť prejsť cez záveje, kopce, kamene, vysokú nosnosť a bohatý úložný priestor.