Home / Zdravie / Čo nerobiť ak vás trápi akné?

Čo nerobiť ak vás trápi akné?

Čo nerobiť ak vás trápi akné?Akné je kožné ochorenie, s ktorým má osobnú skúsenosť takmer každý. Keďže pri tomto ochorení zohrávajú dôležitú úlohu hormóny súvisí s obdobím puberty a dospievania. Neraz ale dokáže potrápiť aj v dospelom veku. V snahe zbaviť sa akné čo najskôr robíme všetko možné a neraz to vedie aj k zhoršeniu ochorenia. Čomu sa pri problémoch s akné vyhnúť?

Striedanie kozmetických produktov

Nezabral vám krém alebo čistiaci pleťový gél na akné? Určite to nevzdávajte po pár dňoch používania. Kozmetike proti akné nezaberie okamžite a pár dní jej to trvá. Používajte kozmetiku proti akné aspoň 5 – 6 týždňov a ak ani potom nezbadáte zlepšenie vymeňte ho. Ak by ste kozmetiku striedali častejšie môžete pleť podráždiť. Čo vedie k zhoršeniu  akné.

Kozmetiku na akné aplikujete len na postihnuté miesta

Ďalšia chyba ,ktorej sa dopúšťa veľa ľudí. Existujú rôzne typy akné a ak aplikujete kozmetiku len na biele bodky nerobíte dobre. Čierne bodky alebo začervenané podkožné uzlíky sú tiež formou akné. Aplikáciou produktu na celú pleť zabránite alebo aspoň zmiernite riziko vzniku ďalších pupáčikov. Ak už akné máte, máte celú pleť náchylnú na akné. Nezabúdajte na to a pri starostlivosti o aknóznu pleť aplikujte kozmetiku na celú tvár.

Časté umývanie tváre

Dôkladná starostlivosť o pleť je základom ak sa chcete akné zbaviť. Určite to ale nepreháňajte s umývaním. Časté umývanie tváre môže pokožku podráždiť, čo vedie k ďalším problémom a aj ďalšej tvorbe akné. Pleť dôkladne umyte a zbavte nadbytočného kožného mazu len dvakrát za deň: ráno a večer.

Vytláčanie bielych bodiek

Pokiaľ sa nechcete neskôr trápiť s jazvami po akné hneď s vytláčaním bielych bodiek prestaňte. Biele bodky obsahujú hnis, ktorý môžete zatlačiť hlbšie do kože, kde následne vznikne zápal. Ten sa prejaví červeným uzlíkom v koži a ide o podkožné akné, ktoré vedie k vzniku jaziev. Liečba podkožného akné je náročnejšia a aj dlhšia. Takže, ak sa chcete tohto kožného ochorenia čo najskôr zbaviť a minimalizovať jeho príznaky biele bodky nevytláčajte.