Home / Vyberáme / Najčastejšie zranenia pri golfe: Hrajte golf bezpečne

Najčastejšie zranenia pri golfe: Hrajte golf bezpečne

Najčastejšie zranenia pri golfe: Hrajte golf bezpečne

Golf je často vnímaný ako pokojná a nenáročná športová aktivita. Napriek tomu aj pri hraní golfu existuje riziko zranení. Najčastejšie zranenia pri golfe sú spojené s opakovaným zaťažením, nesprávnou technikou alebo nedostatočným zahriatím pred hrou. Vďaka správnemu prístupu k hre môže byť golf nielen príjemným, ale aj bezpečným športom pre všetky vekové kategórie.

Zranenia a bolesti pri hraní golfu

Niektoré zo zranení pri golfe vznikajú priamo ako následok hry a iné sú následkom absencie zahriatia alebo vhodnej golfovej výbavy. Pri golfe sa musíte cítiť komfortne, a preto sú kvalitné golfové oblečenie, palice a golfové loptičky nevyhnutnou investíciou. Aj vďaka výbave sa môžete vyhnúť nasledujúcim zraneniam:

Golfový lakeť

Golfový lakeť je jedným z najčastejších problémov, ktorý postihuje svaly a šľachy okolo lakťového kĺbu. Príznaky zahŕňajú bolesť na vnútornej alebo vonkajšej strane lakťa, ktorá sa môže zhoršovať pri hraní alebo pri zdvíhaní predmetov. Prevencia spočíva v dôkladnom zahriatí, používaní správnej techniky a pravidelnom posilňovaní svalov predlaktia.

Bolesti chrbtice

Bolesti v rôznej časti chrbta sú pri intenzívnom hraní golfu bežné. Golf vyžaduje dynamické otáčanie trupu, ktoré je potrebné pre silu úderu. Bolesť chrbta môže byť spôsobená svalovým napätím alebo problémami s medzistavcovými platničkami. Preventívne precvičujte chrbtové svaly, posilňujte vrch tela a realizujte cviky na zlepšenie flexibility.

Syndróm karpálneho tunela

Syndróm karpálneho tunela postihuje až 70 % populácie. Ide o ochorenie, ktoré sa zaraďuje medzi pracovné, ale vzniknúť môže aj pri športe. Jeho základ tvorí opakovaný pohyb zápästia pri údere. Príznaky zahŕňajú mravčenie, tlaky od palca po prstenník, slabosť alebo bolesť v ruke a zápästí. Ak ste podobné príznaky začali pociťovať, realizujte špeciálne cviky na zápästie, užívajte vitamíny radu B, noste pri hre podpornú bandáž a spýtajte sa vášho lekára na možnosť rehabilitácií.

Zranenia kolien

Zranenia kolien vznikajú pri golfe v dôsledku nestability pri stoji, zlého otočenia alebo preťaženia kĺbov počas dlhých hier. Opäť vám pomôže posilňovanie dolnej časti tela, cviky na rovnováhu, používanie vhodnej obuvi a ergonomické golfové palice.

Prevencia je základ

Prevencia je vo všetkých uvedených prípadoch kľúčová a zahŕňa nielen správnu techniku a zahriatie, ale aj pravidelné cvičenie a posilňovanie svalov relevantných pre golf. Odporúčame vám nechať si zostaviť tréningový plán, chodiť pravidelne do posilňovne a počas prvých golfových tréningov využiť služby profesionálneho inštruktora. Je dôležité venovať pozornosť signálom tela a pri prvých príznakoch bolestí konzultovať váš stav s odborníkom. Vždy je lepšie predchádzať zraneniam, než sa zaoberať ich dlhodobými následkami. Preto by mal každý golfista venovať dostatočnú pozornosť prevencii a nezanedbávať ani najmenšie príznaky zdravotných problémov.

Autor: Gabriela Kudláčová