Home / Ostatné / Agresívne, ale inteligentné chlamýdie

Agresívne, ale inteligentné chlamýdie

  Aj vy máte rozbitý imunitný systém, ste vkuse unavení a neustále sa vám vracajú nepríjemné ochorenia? Trápi vás kašeľ, ktorého sa nemôžete nijako zbaviť a škriabe vás v hrdle? Možno je to iba prechodom z príjemných teplôtdo daždivého počasia, no je dosť pravdepodobné, že sa do vašich buniek v dýchacom systéme nasťahovali atypické, nepríjemné, ale najmä inteligentné mikroorganizmy – chlamýdie. V poslednom čase naberajú na sile a stávajú sa nebezpečnou hrozbou. Nesprávajú sa v tele ako typická infekcia. Prebývajú tu v tichosti dlhé obdobie, vyčkávajú na vhodnú príležitosť, keď je vaša imunita najviac oslabená – po strese, nachladnutí a pod. Narobia škody postupne a pomaly, človek začína polihovať, byť malátny a iba nepatrne pokašliava. Je priam zarážajúce, že až 70% populácie má tieto baktérie, no nie každý je infekčný. Poznáme tri druhy chlamýdií – gynekologické, urologické a pľúcne, ktoré sú zároveň najviac rozšírené, a preto sa nimi chceme detailnejšie zaoberať.

Prenos je rýchlejší ako lusknutie prstami

      Chlamýdie sú skutočne veľmi „vtieravé“ a otravné. Prilepia sa na vás kdekoľvek. Prenášajú sa kvapôčkovou infekciou (dýchaním, kašlaním, ale i bozkávaním). V podstate sa nedá pred nimi ukryť. Počkajú si na vás v električke, na kongresoch, v lietadle, no najmä v klimatizovaných priestoroch. Hovorí sa, že chlamýdie prebudila práve klimatizácia. Ľudia so silnou imunitou ich vôbec nemusia dostať, aj keď sú denne vystavovaní infikovaným ľuďom. Toto bakteriálne ochorenie existovalo aj pred rokmi, hoci o ňom nebolo až tak počuť. Nepoznali sme totiž natoľko kvalitné vyšetrovacie metódy. Pacienti sa stretávali neraz i s obvinením z hypochondrie. Neustále sa vracali s príznakmi k lekárovi a ten ich nakoniec odporučil na psychiatriu. Dnes vieme chlamýdie vypátrať a aj celkom dobre liečiť. Kým pľúcnej chorobe – tuberkulóze sa dá predchádzať očkovaním, tak na chlamýdie očkovanie nemáme. Využíva sa však priama vyšetrovacia metóda – vyšetrenie zo vzorky krvi. Nejde však o stopercentné vyšetrenie. Ochorenie nie je možné preukázať hneď na začiatku, pretože protilátky sa začnú tvoriť až tri týždne od nákazy. Presnejšie sú výtery z nosa, úst, slín, hlienov a pod. Vyšetrením zistíte, či máte pasívnu alebo aktívnu formu. V prípade aktívnej sa chlamýdie rýchlo rozmnožujú a nakazený je infekčný. Pokiaľ máte pasívnu formu, tak baktérie iba vyčkávajú na príležitosť. Do jednej bunky sa môže naraz pustiť až 10-tisíc chlamýdií. Keď ju usmrtia, tak začnú napádať ďalšie zdravé bunky.

Dajte sa na pľúcne chlamýdie otestovať aj v prípade, že nekašlete, ale opakovane sa vám vracajú bolesti kĺbov. Veľmi opatrní by mali byť diabetici.

Dlhodobá liečba

      Pokiaľ vám testy potvrdia napadnutie tela chlamýdiami, tak vás čaká dlhodobá liečba. Musíte okamžite nasadiť antibiotiká a užívať ich 3-6 týždňov. Ak nezaberie jeden druh antibiotík, tak je nutné predpísať kombináciu viacerých. Niekedy trvá ozdravovací proces aj rok, pretože oslabený človek je neustále vystavovaný riziku a chlamýdie sa na neho znova prisajú. Dokonca sú natoľko inteligentné, že nie všetky sú v činnom režime. Podaktoré spia a po vyhubení bdelých sestier zaútočia nanovo. Hoci vyhráte bitku, tak vojna sa ešte len začala. Vyhubenie prvej línie ešte nič neznamená.

Jedinou prevenciou proti chlamýdiám je teda silná odolnosť organizmu. Cvičte, choďte na čerstvý vzduch a zdravo sa stravujte. Ak sa nakazený nelieči, tak mu hrozí zápal pľúc, priedušiek, nosohltana, prínosových dutín, stredného ucha, či prepuknutie astmy. V poslednom štádiu môže byť zasiahnuté aj srdce a pacient dostane infarkt.

Hoci to bez atibiotík nepôjde, tak si môžete pomôcť aj domácimi prostriedkami. V strave nešetrite cesnakom, ktorý je vlastne prírodným antibiotikom. Jedzte veľa jogurtov, z byliniek sa odporúča šalvia, echinacea, unkária – mačací pazúr. V prípade tehotenstva s bylinkami opatrne.  Do stravy pridávajte veľa vody, zelenej listovej zeleniny, čerstvého ovocia, vylúčte cukry a tuky, alkohol a cigarety. Stavte na dostatok vitamínu B a C. Do jedál pokojne pridajte kurkumu, ktorá je antibakteriálna a protizápoalová.

Agresivita rastie

      Dlho sme si mysleli, že sa nám podarilo nájsť kvalitné zbrane proti mnohým baktériám a vírusom. No našou „agresivitou“ rastie aj tá ich. Chlamýdie majú radi vlhké a teplé prostredie. Tie pľúcne sa šíria podobne ako chrípka. Keďže v skafandroch chodiť nemôžeme, tak sa týmto baktériám nevyhneme. Zaujímavosťou je, že chlamýdie nie sú až takým problémov pre deti. Napádajú skôr dospelých a starých ľudí. Tí nad 60 rokov sú zasiahnutí až na 90%.

      Na záver nám zostáva už iba popriať, aby sa vám podarilo vystavať takú silnú obrannú líniu, aby vás chlamýdie akéhokoľvek druhu obchádzali už z diaľky.

Foto: www.sxc.hu